Filmlerdeki ayna sahnelerinde kameralar neden gözükmez, uygulanan teknik yöntem nedir?

Filmlerdeki ayna sahnelerinde kameralar neden gözükmez, uygulanan teknik yöntem nedir?

Her filmde farklı amaçla kullanılan ayna sahnesinde çoğu zaman profesyonel insanlarla çalışılır ve aynada bir kamera ve kameraman yansıması görülmez. Peki bu teknik nasıl oluşturulur, hangi yöntemler izlenir? İşte detaylar...

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sinema sektöründe de birtakım teknik metotlar geliştirilmiştir. Görüntü yönetmenleri ayna sahnelerine ekstra çaba sarfetmektedir çünkü kimse diziyi izlerken olayın akıcılığından çıkıp "bunun bir dizi olduğunu" hissetmek istemez.

Peki görüntü yönetmenleri kameraları nasıl gizlerler?

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; Mevcut sinema ve dizi çekiminin ekipleri, aynaya yansımamak için çoğu zaman "derinlikli kompozisyonlar" seçerler.

Kameranın gözükmemesi için de belli tekniklere başvururlar.

1- YANSIMA ÇEKİMİ

Bu teknikle çekilmiş bir sahneyi izleyen seyirci, sahnedeki kişiyi izlerken sanki arkasından bakıyormuş gibi bir izlenime kapılabilir.

2 - BAKIŞ AÇISI ÇEKİMİ

Kamera genellikle arkasında oyuncunun yer alacağı şekilde doğrudan aynanın önüne yerleştirilir. Bu çekim tekniğinde seyirci aslında, oyuncunun yansımasını seyreder.

3- ÇİFT YANSIMA ÇEKİMİ

Çift yansıma çekimi kullanılan bir sahnede kamera, her iki tarafında da ayna bulunan bir alanın içine yerleştirilmiştir.

4- UFUK AYNASI ÇEKİMİ

Ufuk aynası çekiminde kamera, sanki karşı tarafa dalıyor izlenimi bırakmak için aynayı içeri itiyormuş gibi hissedilebilir. Daha sonrasında ise ayna sanki sadece bir duvarmış gibi görüntünün diğer tarafına geçersiniz.

5- ÇERÇEVELİ ÇEKİM

Aynalar, fotoğraf çerçevesi olarak kullanılır. Yansıma yoluyla sahneleri görebilirsiniz. Kaliteli sahne kompozisyonları oluşturmak ve tek karede tepki çekimleri kullanmak için ideal bir yöntem olabilir.

AYNA SAHNESİ ÇEKMENİN ADIMLARI NELERDİR?

İlk olarak çekim açısına karar verilmeli. Doğrudan ayna karşısında veya yandan çekim tercih edilebilir. Elbette, kamerayı yansımadan görülemeyecek bir açıda tutmak işi oldukça kolaylaştırır.

Kamera hareketlerine karar vermelisiniz. Kameranın hareketli olması halinde oyuncunun görüntüyü ortaladığından ve görünür olduğundan emin olmalısınız. Sonrasında ise kamera çekimin biteceği açı kararlaştırılmalıdır.

Açıya ve harekete karar verdikten sonra ise biraz daha estetik konular önem kazanıyor. Aynadan sahne çekerken, oyuncunun görüntüsünün aynada net olduğundan emin olunmalı ve gerekirse aydınlatma kullanılmalıdır.

Kameraman, ışık ekibi, boom mikrofon gibi kamera arkası ekibi ve ekipmanları, sahnede görünmediğinden emin olunmalıdır.

AYNA SAHNELERİNDE KAMERAYI GÖRÜNMEZ HALE GETİREN TEKNİKLER NELERDİR?

Bu tekniklerden en kolay ve yaygın olanlardan biri, kamerayı yansıma açısından gizlemek olabilir. Ancak gerçekçi bir sahne çekimi yapmak isteyen yönetmenler, bu tekniği çok kullanmak istemeyebilirler.

Kameranın orijinal konumundan kaydırılarak, yansımanın olduğu kısmın çerçevesinin dışından kamera tutulur. Bu tekniğin adına ise offset adı verilir.

Bir oyuncunun sırtı seyirciye dönük olduğunda veya bir sahnede birden fazla oyuncu olduğunda kamuflaj tekniği kullanılabilir. Bu teknikte kamera oyuncunun arkasına yerleştirilir fakat kamera hareket edemez.

Görsel efekt kavramının en temel kavramlarından biri olan rotoskopi ile kamera gizlenebilir. Rotoskop tekniği, özellikle animasyonlar kare kare alınan sahne görüntülerinin hareket yaratmak adına birleştirilmesiyle yapılan bir tekniktir.

AYNA KULLANMADAN AYNA SAHNESİ ÇEKMEK

VFX adı verilen ve yeşil ekran kullanılarak yapılan bu teknikte, yapılan çekimler post prodüksiyon sayesinde tek bir görüntü haline getirilir ve aslında var olmayan bir ayna ortaya çıkar.

İlgili Haberler