Fidyeci tehdidi sürüyor

Fidyeci tehdidi sürüyor

Yeni tehdit raporuna göre, artık insanları canından bezdiren fidye yazılımları SMS ile de bulaşabiliyor

F-Secure ’un yaptığı yeni bir araştırma, PC ve mobil kullanıcıların ceplerine göz diken zararlı yazılımların ciddi oranda artış gösterdiğini ortaya koydu. Yeni tehdit raporuna göre, artık bu fidye yazılımları SMS ile de bulaşabiliyor. Kullanıcılara yollanan SMS’lerdeki linklerden fidye yazılımı ve zararlı yazılımlar mobil cihazlara yüklenebiliyor. 2014 yılında, 574 insandan 259’u, SmsSend ailesine ait virüslerle muhatap oldular. Android telefonlara bulaşan bu virüs, kullanıcılara premium hizmet kazandığını iddia eden SMS’ler oluşturuyor. İşlemi otomatik olarak yapan virüs kullanıcıları böyle vuruyor. 

Yükselişe geçtiler
Ayrıca, fidye yazılımları arasında, Koler ve Slocker ailesine ait virüsler de hızlı bir yükseliş gösteriyor. F-Secure ’un Araştırma ofisinin başında bulunan Mikko Hypponen, “Fidye yazılımları, şifreleme yöntemleri ya da farklı mekanizmaları kullanarak, tüketicinin telefonlarını çalışmaz hale getiriyor. Suçlular, bu yazılımlar sayesinde telefonu kilitleyebiliyor, kullanıcı cihazını tekrar çalıştırmak istiyorsa, sanal korsanlara fidye ödemek zorunda kalıyor. Olaya suçluların gözünden bakarsak, fidye yazılımları onlar için, para kazanmanın en basit ve kârlı yolu haline dönüştü. Tüketicilerin tarafındaysa bu virüsler günümüzün en büyük tehdidi” dedi. PC kullanıcıları için de durum değişmiyor. Browlock adlı fidye yazılımı virüs ailesi, bilgisayar kullanıcıları için en büyük 10 tehdit arasına girdi. En tehlikeli diğer 10 virüs arasında Conficker/Downadup solucanı,   Sality virüsü, Ramnit virüsünün çeşitli versiyonları da bulunuyor. 

Tarayıcılara yapışıyor
Bu üç virüsün türevleri, en tehlikeliler listesinin yüzde 55’ini oluşturuyor. Listenin yeni üyesi Kilim ailesine ait. İnternet tarayıcılara yapışan bu virüs, Facebook’u hedef alıyor. Kullanıcı adına yeni mesajlar paylaşıyor, Facebook’taki insanların bilgilerini ve hesaplarını çalıyor. Bu tehdit Top 10 listesindeki tehditlerin yüzde11’ini oluşturuyor. Kilim ailesinin bu kadar kolay bulunmasını Facebook ve F-Secure ’un geçen yıl yaptığı anlaşma sağladı. Mikko Hypponen, “Güvenliği sağlamak için saldırganları daha iyi anlamak gerekiyor. Hacker’lar neden belirli taktiklerle belirli gruplara saldırıyorlar? Bence, saldırganların yöntemleri ve amaçları kendini korumak için büyük önem taşıyor. Eğer hacker’ları anlayamazsak kendimizi korumak için umudumuz da kalmaz” açıklamasında bulundu.