Festivalde bölücü isyanı

Festivalde bölücü isyanı

Festivalde bölücü isyanı

Antalya’da düzenlenen Altın Portakal Film Yarışması’nda galası yapılan ’Min dit-Ben gördüm’ adlı Kürtçe filmin tartışmalı senaryosu ve diyalogları festivale gölge düşürdü. Bakan Günay ise filme övgüler yağdırdı
Festivalde galası yapılan Kürtçe filmin söyleşisinde yaşanan gerginlik, tepki gösteren bazı izleyicilere söz verilmeyerek önlenmeye çalışıldı.
46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması’nda, galası yapılan Kürtçe film “Ben Gördüm-Min Dit” seyirciler tarafından büyük tepki aldı. Filmin gösteriminin ardından yapılan söyleşiye katılan film ekibi, toplantıyı takip eden vatandaşların ’bölücülük yapıyorsunuz’ isyanıyla karşılaştı.

TSK hedef alındı
Miraz Bezar’ın, senaryosunu yazar Evrim Karataş’la birlikte yazıp yönettiği, Almanya’da yaşayan ünlü Türk yönetmen Fatih Akın’ın da Bezar’la birlikte yapımcılığını üstlendiği Kürtçe filminin söyleşisine katılan bazı izleyiciler, filmin ön yargıyla ve tek yanlı olarak çekildiğini savundular. Bazı izleyiciler de Diyarbakır’da geçmişte yaşanan bazı olayların filmde gerçekçi şekilde anlatılmadığını ileri sürdüler. Söz alan genç bir izleyici, Bezar’a filmde sokak çocuklarının söylediği şarkıyı hatırlatarak, “Emeğinize sağlık diyorum ancak Türkiye Cumhuriyeti hiçbir zaman Kürdistan olmayacak” sözleriyle tepki gösterdi. Başka bir izleyici de, Türk askerinin filmdeki gibi olamayacağını ifade ederek, “Türk askeri öyle şey yapmaz” dedi. Diğer bir izleyici ise filmin taraflı çekildiğini ileri sürerek, “Ülkeyi bölmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürüyorsunuz. TSK’yı hedef almanızı da kınıyorum” diye konuştu. Yönetmen Bezar da, bu tepkiler üzerine, Diyarbakır’da ve o bölgede yaşanan bazı şeylerin tartışılması gerektiğini belirterek, “Ben oradaki olayları filmle, bir yönüyle gösterdim” diyerek kendini savunmaya çalıştı. Filme yönelik siyasi tartışmalar ve izleyici tepkileri sürerken, söyleşi, bazı izleyicilere söz verilmeden bitirildi.