Fener'e Köşk merceği

Fener'e Köşk merceği

Fener'e Köşk merceği

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuya yararlı dernekler ve statülerinin araştırılması için Devlet Denetleme Kurulu’na talimat verdi. SPK, RTÜK gibi üst kurulların yanı sıra 11 yıl önce İstanbul’da kurulan Deniz Feneri Derneği de incelemeye tabi olacak dernekler arasına alındı.


Türk Deniz Feneri mercek altında
Cumhurbaşkanı Gül, kamuya yararlı dernekleri de inceletiyor. Bu dernekler arasında Deniz Feneri Derneği var

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuya yararlı dernekler ve statülerinin de araştırılması için Devlet Denetleme Kuruluna talimat verdi. SPK, RTÜK gibi üst kurulların yanı sıra, Deniz Feneri, Atatürkçü Düşünce, Doğu Türkistan Göçmenleri, Türk Diabet Cemiyeti,  İstanbul Fetih ve Eski Eserleri Sevenler Kurumu gibi dernekler de incelenecek. Türkiye’de 436 adet dernek kamuya yararlı statüde bulunuyor ve vergi muafiyeti dahil çeşitli kolaylıklardan yararlanıyor. Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) 2009 yılı programı çerçevesinde bazı düzenleyici ve denetleyici kurumların yanı sıra kamuya yararlı dernekler ve bu statünün de incelenmesini istedi. Bu kapsama Almanya’daki olayla gündeme gelen Deniz Feneri Derneği de giriyor.

Fener için yasa çıktı
Deniz Feneri Derneği, 1998’de İstanbul’da kuruldu ve emniyetten izin almadan yardım toplayabilmek amacıyla kamu yararına dernek olmak için 2004 yılında harekete geçti. Ancak o dönemde yürürlükte bulunan Dernekler Yasası, kamu yararına dernek sayılmayı, “İlgili bakanlıkların görüşü, İçişleri Bakanlığı’nın önerisi, Danıştay İdari İşler Kurulu’nun kararı ve Bakanlar Kurulu’nun onayına bağlı” tutuyordu. Bu nedenle, Danıştay’dan izin istendi. Ancak Danıştay 1. Dairesi, bu izni vermedi.Bu karardan beş ay sonra 4 Kasım 2004’te Dernekler Yasası’nda değişiklik yapıldı. Yasanın yeni hükmünde, “Kamu yararına çalışan dernekler, ilgili bakanlıkların ve Maliye Bakanlığı’nın görüşü üzerine, İçişleri Bakanlığı’nın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla tespit edilir” ifadesi yer aldı. Böylece, Danıştay “engeli” de ortadan kaldırıldı. Deniz Feneri Derneği de,
20 Aralık 2004’de kamu yararına çalışan dernekler arasına alındı.  Kamu yararına çalışan dernekler, Bakanlar Kurulu kararınca izin almadan her türlü yardım kampanyası düzenleyebiliyor, nakit para yardımı kabul edebiliyor, hazineye ait arsa ve arazileri satın alma kolaylıklarını kullanabiliyor. Mali yapılarının güçlenmesi ve hizmet götürebilmeleri için vergi kolaylıklarından yararlanabiliyor, Katma Değer Vergisi ile veraset ve intikal vergisinden muaf tutuluyor, harcamaları vergi matrahından indiriliyor, derneğe ait bina ve arazilerden vergi alınmıyor.