Fay hattına kimyasal depolama alanı!

Fay hattına kimyasal depolama alanı!

Özelleştirilen ve 500 metre uzağında aktif fay hattı bulunan Tekirdağ Limanı’na likit tank çiftliği kurulacak. Kimyasalların depolanacağı likit tank çiftliği için ayrılan alanın yakınlarında okul, hastane, adalet sarayı gibi çok sayıda kamu kurumu yer alıyor.

AKP iktidarları döneminde özelleştirilen 11 limandan biri olan Tekirdağ Uluslararası Limanı’na kurulması planlanan likit tank çiftliği, faciaya davetiye çıkartıyor. Likit tank çiftliği projesi kapsamında öngörülen 90 bin metrekarelik dolgu alanın 500 metre uzağından aktif fay hattı geçtiği belirlendi. Dolgu alan üzerine, kimyasal atıkların depolanması amacıyla kurulması planlanan likit tank çiftliği için ayrılan alanın hemen yanı başında çok sayıda yurttaşın yaşadığı Barbaros Mahallesi’nin yer alması kaygıları daha da artırdı. Limanın yakınlarında aralarında iki okul ve bir hastanenin de olduğu çok sayıda kamu kurumu bulunduğunu belirten bölge sakinleri, projeye tepki gösterdi.

Tekirdağ Uluslararası Limanı’nın 15 bin metrekarelik terminal sahasının 260 bin metrekareye çıkarılması için çalışmalara başlandı. Limanın özelleştirilmesinin ardından hazırlanan yeni imar planı kapsamında 90 bin metrekarelik dolgu alan yapılacağı bildirildi. Projenin hayata geçirilmesi durumunda çevre ve halk sağlığına ciddi zararlar vereceğini anlatan uzmanlar, karardan vazgeçilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdi.

Terminal sahası artırılarak, kimyasalların depolanması amacıyla kurulması planlanan likit tank çiftliği alanının 500 metre ötesinden aktif fay hattı geçtiği tespit edildi. Alanın yaklaşık bir kilometre ötesinde ise ikinci bir aktif fay hattı bulunduğu kaydedildi. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 17 Ağustos 1999’da yaşanan Marmara Depremi’nde dolgu alanı üzerinde bulunan sınai tesisler ve depolama tesislerinin yarattığı felaketleri anımsatarak, “Birinci derece deprem bölgesinde yer alan iki aktif fayın hemen yakınına kimyasal depolama alanı kurulması kaygı yaratmaktadır” dedi.

BAĞLANTI KESİLECEK

CHP’li Yüceer, dolgu alan üzerinde likit tank çiftliği olarak kullanılacak alanın bir mahallenin çok yakınında olmasının da endişeleri artırdığını ifade ederek, projenin ayrıca kentin denizle bağlantısını da keseceğine dikkati çekti.

Çok sayıda risk barındıran proje kapsamında yapılacak dolgu alanın kentin siluetini de olumsuz etkileyeceğinin altını çizen Yüceer, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:

MTA’nın, “Diri Faylar” arasında gösterdiği fay hatlarının hemen yakınında, likit tank çiftliği adı altında kimyasal depolama alanı oluşturulmasının, halk ve çevre sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin bir araştırma yapılmış mıdır?

Bu kadar yoğun bir dolgu çalışmasının hem dolgunun yapılacağı alana hem malzemenin temin edileceği alana hem de taşıma güzergahına etkileri incelenmiş midir?

Söz konusu projenin ÇED başvurusunda bahsi geçen tesis, bu şartları karşılamakta mıdır?

Projenin deniz ekosistemine etkisine ilişkin bakanlığınız bir çalışması var mıdır?