Uzun süre krizi seyreden AKP, bütçe açıklarını zamla kapatıyor
EKONOMİ politikalarıyla sürekli sınıfta kalan hükümet, krize çareyi ‘elini vatandaşın cebine atmak’ta buldu. Değerli kağıt harçlarına %50 zam yapan AKP, benzin, sigara ve şekere de yüklendi. Sırada köprü geçişi ve şans oyunları var.
AKP’nin eli cebimizde!
Ekonomi politikalarıyla sınıfta kalan hükümet, geçen yılın ilk yarısına göre 13 kat açık veren bütçeyi toparlamak için çareyi vergi zammında buldu. Hem aç, hem işsiz kalan vatandaş ise beceriksiz yönetimin faturasını ödemek istemiyor
Hükümetin ekonomi politikaları çalışma hayatını iflasın eşiğine getrdi. İktidarın beceriksiz yönetimi nedeniyle bütçe yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre 13 kat açık verince, eller yine vatandaşın cebine atıldı. Bütçedeki 23.2 milyar açığın kapatılması için vergi artışlarına başvuran AKP, benzinden şekere, sigaradan ehliyete kadar pekçok kalemde peşpeşe zam yaptı. Akaryakıttaki ’tavan fiyat’ uygulamasını ’orta oyununa’ çeviren hükümet, benzinin litresinde 2.92’ye kadar düşen fiyatların bir günde 3.15’e kadar çıkmasına neden oldu.
Maaşlara % 8.5 vergilere %50
Değerli kağıt olarak adlandırılan pasaport, ehliyet, nüfus cüzdanı gibi hizmetlerin bedellerinde yapılan yüzde 50’lik zam ’maaş-vergi’adaletsizliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Toplu iş sözleşmelerinde çalışanların maaşlarına yapılacak yüzde 8.5 zamma zor ikna olan hükümet, vergilerdeki artış oranlarında ise sınır tanımadığını ispatladı. En büyük şoku ise turizmciler yaşadı. Kış boyunca adeta sinek avlayan turizmciler, yaz sezonunda teşvik beklerken, otellerin lokantalarından alınan KDV’nin yüzde 8’den yüzde 18’e çıkarılmasıyla yıkıldı.
Sırada köprü ve otoyollar var
Sigarada ÖTV artışından toplamda 6 milyar liralık bir gelir bekleniyor. Akaryakıtta ÖTV artışının ise 2009’daki getirisi 2, 2010 ve 2011’deki gelir artışı ise 3’er milyar lira olacak. Birinci sınıf lokantalarla, lüks sayılabilecek otel ve tatil köylerindeki lokantalardaki yemek bedeli KDV’sinin artması da 2009 için 300 milyon liraya yakın kaynak yaratacak. Pasaport ve ehliyet gibi değerli kağıt bedellerinin yüzde 50 artışından ise 325 milyon lira gelir bekleniyor. Bütçedeki açığın kapatılması tedbir kapsamında yapılacak zamlara yenileri eklenecek. Başbakan’ın onayını bekleyen önlemler arasında yol ve köprü ücretlerinin artırılması, yurtdışı çıkış harcının yükseltilmesi, şans oyunlarının da zamlanması var. Ayrıca emlak ve motorlu taşıtlar vergileriyle ilgili düzenleme de öngörülüyor.
Hükümetin şeref tablosu!
* 2009’un ilk çeyreğinde ekonomide yaşanan yüzde 13.8’lik küçülme ile 2. Dünya Savaşı yıllarından sonraki en büyük daralma yaşandı.
* Şubat ayında yüzde 16.1 ile Cumhuriyet tarihinin işsizlik rekoru kırıldı.
* Sanayi üretimi şubatta yüzde 23.7 azaldı
* ’Vergiden de vergi’ alarak dünyanın en pahalı benzinini vatandaşa sattılar. Akaryakıta ödenen paranın yüzde 68’i devletin kasasına girdi.
* Şubat ayı itibariyle İmalat sanayiinde kapasite kullanımı yüzde 63.8’e kadar
düştü.
Dünyada düşüyor, bizde yükseliyor
Akaryakıta yapılan yüzde 7.8’lik ÖTV zammı ve hemen ardından benzinin fiyatında yapılan 23 kuruşluk artış, ’akaryakıtta haksız fiyat’tartışmalarını alevlendirdi. Dünyanın en pahalı benzinini satın alan vatandaş boykota hazırlanıken, Türkiye Kamu-Sen tarafından yapılan bir araştırma Türkiye’de akaryakıt fiyatlarında yaşanan adaletsizliği bir kez daha gözler önüne serdi. Kamu-Sen’den yapılan açıklamada, ham petrol fiyatlarında yaşanan düşüşle kıyaslandığında, Türkiye’de kurşunsuz benzinin litresinin 3,16 TL değil, 2,02 TL olması gerektiği belirtildi. Türkiye’de benzinin sürekli zamlandığına işaret edilen açıklamada, “Girdi maliyetlerinin azalmasına rağmen, tüm vergi ve harçlarla birlikte özellikle akaryakıt üzerindeki vergi yükünün artırılması, krize karşı alınan tedbirlerin için ayrılan kaynağın büyük kısmının yine vatandaşın cebinden çıkarıldığını gösteriyor” ifadeleri yer aldı. Ekonomik kriz ortamında akaryakıt fiyatlarında indirim beklenirken vergi ve harçlara yapılan fahiş oranlarda zammın doğru olmadığını belirten Kamu-Sen açıklamasında, “Bu zamlar krizin faturasının faturasının vatandaşlarımızın omuzlarına yüklendiğinin en önemli işareti olmuştur” görüşleri yer aldı.
Benzin fiyatını yine uçurdular
EPDK, 18-20 Temmuz tarihlerinde geçerli olmak üzere, akaryakıt bayi tavan fiyatlarını 3-4 kuruş artırarak 95 oktan kurşunsuz benzin için litrede 3,16 liradan 3,19 liraya, motorinde 2,53 liradan 2,56 liraya, kırsal motorinde de 2,40 liradan 2,44 liraya yükseltti. Vergiler dahil akaryakıt dağıtım tavan fiyatı 95 oktan kurşunsuz benzin için litrede 3,04, motorinde de 2,39, kırsal motorin için ise litrede 2,28 lira olarak belirlendi.