Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ekonomim yazarı Vahap Munyar’a açıklamalarda bulundu.
Nureddin Nebati’nin sözleri asgari ücret başta olmak üzere sabit gelirlilerin durumunu gözler önüne serdi.
GIDADA, NEGATİF ENFLASYON BEKLENTİSİ
Nebati, emtia fiyatlarında düşüş yaşandığını belirterek "Örneğin iplik fiyatları çok geriledi. Pamuk fiyatı geçen yılın altına indi. Genelde emtia fiyatlarının inmesi, enflasyonun bir anlamda ithal yoluyla gelen tarafını ortadan kaldıracak. Enflasyonda baz etkisiyle gerileme mayıs ayına kadar sürecek. Ondan sonra da zaten geleneksel yaz mevsimi rahatlaması söz konusu olacak. Gıda ürünleri fiyatlarının enflasyona etkisinde negatife bile geçebiliriz" diye konuştu.
Yıl sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 65 olduğunu söyleyen Nebati, "Önümüzdeki yıl çok rahatız. Bütçede tüm tedbirlerimizi alıyoruz. Enflasyon hedefimizi programa yüzde 24 koymuştuk. Orada en fazla yüzde 30’a doğru bir sapma söz konusu olabilir" değerlendirmesini yaptı.
"ENFLASYONA YOL AÇACAK BİR ADIM DA ATILMASA İYİ OLUR"
Nebati, ihracatçıların, uzun süredir yatay seyirde olan Dolar/TL ile ilgili eleştirilerini kabul etmeyerek, "Döviz kurundan boşuna şikayet etmesinler. Optimal noktanın çok uzağında değil. Dövizdeki artışlar benim enflasyon planımı bozar. Enflasyonu yukarı çekici etki yapabilir" dedi.
Asgari ücrete ilişkin konuşan Nebati, "Asgari ücret artışı temmuz ayı ile birlikte yüzde 95’i buldu. Bu yılı yüzde 65 enflasyonla geride bırakacağız. Dolayısıyla asgari ücret artışı enflasyona 30 puan fark atmış olacak. Asgari ücretliye de, memura da, emekliye de ne verilse haklarıdır. Dar gelirliye, fakir fukaraya vermek bereket getirir" şeklinde konuştu. Nebati, 2023 asgari ücreti için rakam belirtmezken "Asgari ücretin enflasyonu fazla tetiklemesine yol açacak bir adım da atılmasa iyi olur" ifadesini kullandı.
"RUSYA''DAN UFAK UFAK DÖVİZLER GELİYOR"
Merkez Bankası''nın rezervlerini dair görüşlerini paylaşan Nebati, "Döviz rezervimiz 125 milyar doları buldu. Swap hariç rezerv 25 milyar dolar…Rusya’dan döviz ufak ufak geliyor. Bu bizim için çok iyi. Yani, Rusya’dan gelen turist bankalarımızda hesap açıyor. Dövizini bizim bankalarımızda tutuyor. Onlar da öyle büyük meblağlar halinde değil ama toplamında bize katkısı oluyor" dedi..
Nebati, Kur Korumalı Mevduat (KKM) konusunda ise, "Bankalardaki mevduatın 4’te biri KKM. Ancak, artık yatay bir seyir izlemeye başladı. O nedenle KKM’de yeni bir uzatma gündeme gelmez" değerlendirmesini yaptı.
KONUT KREDİSİ MESAJI
Nebati, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı''nca başlatılan konut kampanyasının doğru bir adım olduğunu belirtti. Nebati, "Orta direğin hayali bir ev, bir otomobil sahibi olabilmektir değil mi? Sektör temsilcileri ile konuştuk. Tabii, onların beklentileri konut kredisi faizinin yüzde 0.65-0.99 düzeyine inmesi" dedi.
Nebati, konut sektörü için uygulanacak, "mortagage kredisi"nin vadesinin 15 yıl düzeyinde olabileceğini ve gelir gruplarına göre farklı faiz oranları uygulanabileceğini sözlerine ekledi.
Bakan Nebati''nin sözlerine sosyal medyadan büyük tepki geldi. Konuyla ilgili yapılan bir paylaşımda
“Çok cesur bir itiraf olmuş; demek ki asgari ücretli, memur ve emekli, hükümet tarafından artık fakir fukara olarak görülüyor...
Ülkenin yarısının aç bırakıldığını itiraf ettiği yetmemiş; bir de sadaka gibi "fakir fukaraya vermek bereket getirir" diyor.
Sevabına maaş veriyorlar sanki, resmen emekçiyi aşağılıyor.
Hak etmediğin maaşı o çalışanlar ödüyor, YETER ARTIK!” ifadelerine yer verildi.