Diyanet İşleri Başkanlığı’nın en üst danışma kurulu olan Din İşleri Yüksek Kurulu, internet sitesinden yöneltilen “Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabına para yatırmanın, buradan gelecek fazlalıkları kullanmanın dini hükmü nedir” sorusunu yanıtladı.
Cumhuriyet''ten Sefa Uyar''ın haberine göre, ALO 190 Fetva Hattı üzerinden verilen fetvanın aksine “haram” nitelendirmesi yapılmayan yanıtta, “Kurulumuzun faizle ilgili kararları ve duruşu bellidir. Faizli mevduat hesaplarına yatırım yapmak ve vadeli döviz satışında bulunmak kurulumuzca caiz görülmemektedir” denildi. Sistemde, devlet tarafından karşılanması öngörülen kısma ilişkin ise “Ancak içerisinde faiz unsuru bulunmayan herhangi bir uygulamaya devletin kendiliğinden belli oranlarda yaptığı mali katkı alınabilir” ifadeleri kullanıldı.
ERDOĞAN: NAS ORTADA
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası’nın (MB) faiz indirmesine ilişkin kasım ayındaki “Nas ortada. Nas orada olduğuna göre sana bana ne oluyor? Olaya buradan bakacağız ve adımımızı ona göre atacağız” açıklamasının ardından 19 Aralık’ta da “Neymiş efendim, faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak ‘nas’lar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu” demişti. Erdoğan, Türk Lirası’nın yüksek değer kaybının önlenmesine ilişkin tedbirler kapsamında kur korumalı TL vadeli mevduat sistemini duyurmuştu.
Diyanet’in telefonla fetva hizmeti verdiği ALO 190 Fetva Hattı üzerinden sistemin açıklanmasından kısa bir süre sonra verilen fetvada ise normal vadeli mevduat hesaba ilişkin fetva anımsatılarak “Aynı fetva geçerli. Dinen aynı hükümlere sahip. Vadeli mevduatta da faiz geçerli, kur korumalıda da. Sonuçta banka fazlalık veriyor, yani faiz tahakkuk ediyor. Bu yüzden sakıncalı, haram” denilmişti.
Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslama uygun olduğunu duyurmuştu.