Fahrettin Yokuş: Sayıştay raporları Meclis'te görüşülsün

Fahrettin Yokuş: Sayıştay raporları Meclis'te görüşülsün

İYİ Partili Fahrettin Yokuş, Sayıştay raporlarının TBMM’de görüşülmesini istedi. Yokuş, “iddialarda doğruluk varsa, ‘cezasını çeksin’ denilmeliydi. Bunlar gündeme gelmediğine göre demek ki iktidar suç kaçırıyor” dedi.

Fatih ERBOZ / ANKARA

Sayıştay'ın hazırladığı raporlar hakkında suç duyurusunda bulunan İYİ Parti vakit kaybedilmeden raporların TBMM'de görüşülmesi gerektiğini kaydetti. Raporlar TBMM'de görüşülmediği takdirde iktidarın suçu kaçırdığı anlamına geleceğini söyleyen İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, iddialarla ilgili kurumların bu iddialardan aklanması için de Sayıştay raporlarının TBMM'de görüşülmesi gerektiğine dikkat çekti. Meclise gelmesi halinde Sayıştay raporlarının yaptırımının gündeme gelebileceğine işaret eden Yokuş, şöyle devam etti: "Şu anda raporlardan bazı bilgiler gazetelerde yayınlandı. Kurumlara ilişkin fazladan harcama, yolsuzluk yapılmış iddiaları bulunuyor ama bunun üzerine giden bir savcılık makamı yok. Eğer Türkiye gerçekten bir hukuk devleti olsaydı bu iddialar üzerine savcıların harekete geçmesi gerekirdi. Esas itibarıyla bu raporlar Sayıştay'dan sızmış oluyor. Her yıl hükümet bütçesi geldiğinde yıl bitiminden sonra Sayıştay raporları TBMM'ye gelmeli. Sayıştay bakıldığında TBMM adına bir alt denetim kurulu gibi de çalışır."

Fahrettin Yokuş, "Eğer Meclis'e getirilmiş olsa iktidar ve muhalefet millet adına hesaplaşma yapacak. Hukuka aykırı uygulamalar medyada yayınlandığı için o bölümün baş sorumlu başkan yardımcısı görevden alındı. Bu da gösteriyor ki iktidar Sayıştay raporlarının farkında" şeklinde konuştu. İktidarın Sayıştay raporlarında yapılan tespitlere rağmen icraatlar içinde olmasının üzücü olduğunu belirten Yokuş, şunları ifade etti: "Eğer böyle olmasaydı TBMM'ye getirirdi, bu iddialarda doğruluk varsa o dönemin ilgili belediye başkanı, bakanı, bürokratı kim yaptıysa kusur kimdeyse cezasını çeksin demeliydi. Bu raporlardaki iddialar TBMM gündemine gelmediğine göre bu bir anlamda iktidarın suç kaçırdığını göstermektedir.

Bu noktada kendiliğinden harekete geçmesi gereken savcılar harekete geçmiyor. Yayınlanan iddialar üzerine savcıların gidip inceleme yapması gerekir. Kamu yararını gözetmek, kamu yararı tarafında yer almak hukuk sisteminin görevidir. Zaman zaman bazı suçlarda karşılıklı iki kişi uzlaşsa bile kamu davası devam eder. Kamu yararı dediğimiz kamu varlığı, bu da hazine malı aleni kamu yararı."

Bu iddiaların tamamı hakkında soruşturma açılması gerektiği ve bu nedenlerle önemli olduğuna vurgu yapan Yokuş, sözlerini şöyle tamamladı: "İddialar gerçeği yansıtmıyorsa adları geçen kurum ve kuruluşlar aklanmalı, eğer bu iddialar çarpıtılmışsa, gerçeği yansıtmıyorsa o zaman iddiaları yayınlayanlar da cezalandırılmalı. Sistem böyle işlemeli. İddiaları da şu ana kadar kimse çıkıp gerçekleri yansıtmıyor demedi. O zaman Sayıştay raporları tarafsızca gerçekleri ortaya koymuş. İktidar da sanki bunlardan hiç rahatsız değil. Yargımız da üzerine gitmiyor. Yargının bağımsızlığı da maalesef tartışılıyor. Muhalefet partileri suç duyurusunda bulunmadan savcılıkların harekete geçmesi gerekiyor."

İlgili Haberler