Serkan TALAN / Yeniçağ
Son aylarda üst üste meydana gelen fabrika yangınları yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Fabrika sahiplerinin sigorta şirketlerinden para almak için fabrikalarını yaktığı söylenirken, OHAL sebebi ile iflas açıklamanın yasaklanması ve yaşanan ekonomik darboğaz bir kez daha gündeme geldi.
5 AYDA 72 FABRİKA YANDI
Fabrika yangınlarına göz atıldığında, sadece İstanbul’da 5 ay içinde 70 fabrikanın yandığı görülüyor. Yangınların çıkış sebebi ise teknik arıza gibi basit sebepler olarak göze çarpıyor. Yanan fabrikaların büyük bir çoğunluğunu, kimyevi madde, tekstil ve iplik fabrikaları oluşturuyor.
FABRİKA YANGINLARINDA BÜYÜK ŞÜPHE
Son aylarda artan fabrika yangınlarının çıkış sebebi basit teknik arızalar gibi görünse de ardında başka bir gerçek yatıyor. İflas noktasına gelen ve OHAL döneminde iflas açıklayamayan fabrika sahiplerinin, sigortadan para almak için basit arızalardan kaynaklı yangın çıkarttıkları iddia ediliyor.
Nakit sıkıntısı yaşayan, elindeki mal varlığını satsa dahi sigortadan alacağından daha azını kazanacağını düşünen fabrika sahipleri bu yolla belli bir gelir elde etmeye çalıştığı üzerinde duruluyor.
Sigorta şirketlerinin ise buna nasıl bir önlem alacakları ise merak konusu.
KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI’NDAN YANGIN RAPORU
Kimya Mühendisleri Odası geçtiğimiz yıl yayınladığı raporda 1 yıl içinde 182 fabrikanın yandığını açıklamıştı. Meydana gelen yangınlarda ise 20 kişi hayatını kaybetti.
Yangınların yüzde 26’sı tekstil, yüzde 19’u plastik, yüzde 17’si gıda, yüzde 13’ü metal, yüzde 7’si boya ve yüzde 7’si ise petrokimya sektöründe gerçekleşti. 182 yangının 48’i tekstil, 36’sı plastik, 30’u gıda, 12’si boya, 12’si de petrokimya fabrikalarında yaşandı.
Raporda, oluş şekli itibarıyla birçok yangın ve patlamanın elektrik tesisatındaki sorunlar, gaz genleşmesi, malzemenin veya ekipmanın aşırı ısınması, yanıcı gaz ve sıvıların uygun şekilde depolanmaması, kaynak gibi işlerde kurallara uyulmaması ve periyodik bakımların yapılmaması gibi basit sebeplerle meydana geldiği vurgulandı.