ODTÜ'lü öğrenciler, kot kumaşını yalıtım malzemesi olarak kullanıp tasarladıkları akıllı evle, ABD Enerji Bakanlığı'nca enerji verimli binaların üretilmesini amaçlayan Solar Decathlon yarışmasına katılacak.Yalıtımı ve iç dekorasyonunda toplam bin 500 kot kullanacak ev, Çin'de inşa edilerek halkın ve jürinin beğenisine sunulacak. Proje ekibinden ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi İrem Buluş, ilki ABD Enerji Bakanlığı'nca 2002'de yapılan Solar Decathlon yarışmasının, 2005'ten itibaren de iki yılda bir düzenlendiğini söyledi.Yarışmaya, dünya genelindeki başvurular arasından 20 takımın, 10 kategoride sınanarak seçildiğini anlatan Buluş, yarışmanın amacının, enerjisini tümüyle güneşten alan ve verimli kullanan, düşük maliyetli, çekici akıllı ev tasarlamak, üretmek ve işletmek olduğunu dile getirdi.Yarışmanın ülkeler arasındaki popülaritesinin artmasıyla Avrupa ve Çin ayaklarının oluştuğunu ifade eden Buluş, Türkiye'den yarışmaya başvurarak Çinayağına katılmaya hak kazanan ilk ve tek ekip olduklarını vurguladı.
Rakiplerinin arasından elenerek seçilen 20 takımdan, önce kısa teklifraporu vermeleri, ardından da 2 yılda tasarladıkları evi kriterlere uygun olarakkurmalarının istendiğini belirten Buluş, geçen yıldan beri çalışarak evin mühendislik ve mimari tasarımlarını tamamladıklarını, artık inşasınabaşlayacaklarını kaydetti.
Evlerine kot giydirecekler
Buluş, tek katlı tasarladıkları evde, Ortadoğu mimarisini yansıtan, enerji verimliliğini de sağlayacak şekilde avlu kullandıklarını söyledi. Yarışmanın önemli kriterlerinden birisinin, tasarımlarda yenilikçi ve sürdürülebilir çözümden yararlanılması olduğunu da dile getiren Buluş, şöyle devam etti:
"Bu kapsamda danışman hocalarımızdan aldığımız yardımlar ve yaptığımız araştırmalarla kot ürünlerinin yalıtım malzemesi olarak başarılı sonuçlardoğurduğunu öğrendik. Kot kumaşını yalıtım malzemesi haline çevirip onu kullanacağız. Kot, geri dönüştürülebilir ve doğal materyal olması açısından datam olarak yarışmanın konseptine ve misyonumuza uygun çevreci bir çözüm oluşturuyor."
İlk kotu Fazıl Say verdi
Bu kapsamda "Kotunuzu Evimize Giydirelim" kampanyası başlattıklarını belirten Buluş, bu dönemde Fazıl Say'ın ODTÜ'de konser vermeye geleceğini öğrendiklerini, bunun üzerine kendisine menajeri aracılığıyla projeyi ve kampanyayı tanıtma fırsatı bulduklarını ifade etti. Buluş, projenin parçası olmayı kabul eden Say'ın, kampanyalarına ilk kotu bağışladığını bildirdi.Vatandaşların desteğiyle ihtiyaçları olan bin 500 kotu topladıklarını anlatan Buluş, kotu yalıtım malzemesinin yanı sıra iç döşemelerde kaplama ürünüolarak da kullanmayı düşündüklerini belirtti.
Yarışma ağustosta sonuçlanacak
Hazırladıkları evin simülasyonlarını haziranda Çin'e göndereceklerini dile getiren Buluş, Datong şehrinde inşa edilecek evin bir hafta boyunca sergileneceğini söyledi. Sergiye yaklaşık 300 bin kişinin katılmasının beklendiğini belirten Buluş, burada katılımcılara evin tanıtımını yapacaklarını bildirdi. Yarışmanın "eğlence" başlığı altında bir kriterinin de bulunduğuna işaret eden Buluş, "Bu kapsamda evde iki yemek partisi düzenleyeceğiz. Hazırladığımız yemekleri katılımcılara sunacağız. Böylece evin aydınlatmasını, ambiyansını, ocağın çalışıp çalışmadığını denetleyecekler" dedi. Buluş yarışmanın ağustosun ilk haftasında sonuçlanacağını sözlerine ekledi.