Psikiyatri Uzmanı Dr. Cengiz Soylu, pandemi nedeniyle iş hayatında değişime yol açan evden çalışmanın, psikolojik problemlere sebep olabileceğini söyleyerek dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Soylu, evden çalışmanın stres, ruhsal hastalıklar ve bedensel rahatsızlıklara neden olduğunu gösteren çok sayıda araştırma olduğunu belirtti.
Psikiyatri Uzmanı Soylu, Evden çalışmanın evlilik mutluluğunu da olumsuz etkilediğini ve boşanma oranlarını artırdığını kaydetti.
Soylu, son aylarda evden çalışanların sağlık kuruluşlarına başvuru oranlarının ciddi şekilde yükseldiğini gözlemlediklerini söyledi.
Soylu, evden çalışma düzeninin yaygınlaşmasıyla birlikte, bu şekilde çalışanlarda artan sağlık sorunlarının bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini vurguladı.
“ÇALIŞMA VE YAŞAM ALANLARININ BİRLEŞMESİ, YENİ SORUNLARA YOL AÇIYOR”
Bilgisayar-internet teknolojilerinin yaygınlaşması ve esnek üretim modellerinin gelişmesi, çalışma biçimlerinde de dönüşüme neden oldu.
Uzm. Dr. Soylu, artık insanların yaşadıkları her yerin aynı zamanda çalışma mekânı haline geldiğini, çalışma ve yaşam alanlarının fiziksel sınırlarının kalmadığını söyledi.
Pandemiyle birlikte uzaktan çalışma veya evden çalışma modelinin daha da yaygınlaştığını belirten Uzm. Dr. Soylu, bu modelin doğru uygulanmadığında biyopsikososyal açıdan pek çok problem yarattığını vurguladı. Bu problemlerin başında stres ve stres kaynaklı ruhsal ve bedensel hastalıkların geldiğini ifade etti.
“EVDEN ÇALIŞANLARDA DEPRESYON VE ANKSİYETE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR”
Uzm. Dr. Soylu, evden çalışanlarda depresyon, anksiyete bozukluğu, panik bozukluğu, tükenmişlik sendromu, şiddet ve alkol bağımlılığı gibi ruhsal sorunların daha sık görüldüğünü kaydetti.
Uzm. Dr. Soylu; Bu kişilerde alkol, yatıştırıcı ilaç ve antidepresan kullanımının da toplum ortalamasından yüksek olduğunu bildirdi.
“SOSYAL MEDYA GERÇEK SOSYALLEŞMEYİ SAĞLAMIYOR”
İş yerleri ve ofislerin hem iş yaparken hem de duygusal bağ kurarken önemli rol oynadığını hatırlatan Uzm. Dr. Soylu, evden çalışmanın insanların sosyalleşme ihtiyacını karşılamadığını söyledi.
Uzm. Dr. Soylu, sosyalleşme ihtiyacını gideremeyen kişilerin sosyal medyaya yönelerek samimi olmayan ilişkiler kurduğunu ve bu durumun da kendilerini daha yalnız ve depresif hissettirdiğini belirtti.
Uzm. Dr. Soylu, sosyal medya kullanımının aynı zamanda alkol bağımlılığına da sebep olabileceğini ekledi.
“AİLE İÇİ HUZURSUZLUK VE BOŞANMA ARTIYOR”
Evden çalışmanın aile içi ilişkiler üzerinde de olumsuz etkileri olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Soylu, evde çalışma koşullarının evlilik mutluluğunu düşürdüğünü, eşler ve çocuklar arasında sürekli temasın ya da evdeki mekân yetersizliğinin huzursuz bir ortam yarattığını anlattı.
Uzm. Dr. Soylu, evden çalışanlarda sözel ve fiziksel şiddet oranının ve boşanma sayısının da daha fazla olduğunu kaydetti.
“HİBRİT ÇALIŞMA DAHA İYİ BİR SEÇENEK”
Uzm. Dr. Soylu, evden çalışmanın stres yaratmasını önlemenin mümkün olduğunu, bunun için güne hazırlanmak, günlük program yapmak, rasyonel hedefler belirlemek, evde bir ofis alanı oluşturmak, molalar vermek, gün içinde arkadaşlarla konuşmak, meditasyon yapmak, yürüyüş yapmak, egzersiz yapmak gibi yöntemlerin faydalı olabileceğini söyledi.
Uzm. Dr. Soylu, ayrıca çalışılacak saatleri net olarak belirlemek ve iş dışında e-posta ve mesajlara bakmamak gerektiğini vurguladı.
Uzm. Dr. Soylu, sürekli evden çalışma yerine hibrit çalışmanın daha iyi sonuçlar verebileceğini de ifade etti.
“PSİKİYATRİK SORUNLARI OLANLAR VE HER İKİ EŞ DE EVDEN ÇALIŞANLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI”
Son olarak evden çalışmanın belli kurallara uyulduğunda çok büyük bir sorun olmayabileceğini ancak psikiyatrik sorunları olanların, stresi yönetemeyenlerin, her iki eşin de evden çalışmak zorunda olduğu durumlarda daha dikkatli olması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Soylu, stres durumunda profesyonel yardım almanın önemli olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.