Etkisiz korona ilacıyla şirket zengin mi edildi? Bu iki ifade kafaları karıştırdı, halen 50 ülkede kullanılacak mı?

Etkisiz korona ilacıyla şirket zengin mi edildi? Bu iki ifade kafaları karıştırdı, halen 50 ülkede kullanılacak mı?

DSÖ, korona hastalarına verilen Remdesivir adlı ilacın iyileşmeye yönelik bir etkisinin olmadığını hatta solunuma yardımcı olmadığını açıkladı. Profesör Bülent Tutluoğlu geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, virüsün kullanılan bir ilaca karşı direnç geliştirdiğini ifade etmişti. Virüse karşı geliştirilen ilaç Remdesivir mi? yoksa etkisiz ilaç 50 ülkede kullanılarak ilaç şirketleri zengin mi edildi?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, Gilead adlı şirket tarafından geliştirilen ve korona virüs hastalarına verilen Remdesivir isimli ilaçla ilgili yapılan açıklama şok etkisi yarattı. Açıklamada, “Gilead’ın geliştirdiği ilacın corona virüsü hastalarında ya da solunum cihazına girme ihtiyacını azaltmada anlamlı bir etkisi bulunamadı” ifadelerine yer verildi.

“İYİLEŞMEYİ ARTTIRDIĞINA DAİR KANIT YOK”

Geçen ay ABD Ulusal Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan Remdesivir ile ilgili yazılan ve British Medical Journal isimli hakemli dergide yayınlanan araştırmada Remdesivir isimli ilacın hiçbir etkisi olmadığı belirtildi. Makalede, DSÖ’nün “Bu ilaç, Covid-19 sebebiyle hastaneye kaldırılan hastalara tavsiye edilmiyor. Hastalıkları ne kadar ileri olursa olsun, bu ilacın iyileşmeyi artırdığına ya da ventilasyona girme ihtiyacını azalttığına dair bir kanıt yok” ifadesi kullanıldı.

“REMDESİVİR’İN YAN ETKİLERİ OLABİLİR”

Bu açıklamanın 7.000’den fazla hastanın dahil olduğu dört farklı denemelerde ortaya çıktığı belirtildi. DSÖ, “Remdesivir’in ölüm oranına ya da hastalarla ilgili diğer verilere anlamlı bir etkisi yok. Buna hastaların hastaneden daha hızlı taburcu olmaları da dahil” açıklamasını yaptı. Remdesivir’in yan etkilerinin olabileceğine dikkat çekildi.

ŞİRKET: “HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK”

Konuyla ilgili Gilead da bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “DSÖ’nün açıkladığı rehberden ve sonuçlardan hayal kırıklığına uğradık. Dünya genelinde vaka sayısının dramatik bir şekilde arttığı bir zamanda doktorlar bu ilaca yöneliyor ve yaklaşık 50 ülkede bu ilaç kullanılıyor” ifadeleri kullanıldı.

“MUHTEMELEN BİR İLACA DİRENÇ GELİŞTİRDİ”

Göğüs Hastalıkları Profesörü Bülent Tutluoğlu, İstanbul'daki hastanelerde korona virüs nedeniyle yaşanan yoğunluğu, aşı çalışmalarını, kış aylarında yaşanabilecek değerlendirdi.

Geçtiğimiz günlerde korona virüs salgınıyla ilgili açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Profesörü Bülent Tutluoğlu, virüsün muhtemelen kullandığımız bir ilaca karşı direnç geliştirdiğini ifade etmişti.

Virüse karşı ilk aylara kıyasla daha çok zorlandıklarını ifade eden Tutluoğlu, şunları kaydetmişti:

"Çok farklı bir virüsle karşı karşıyayız. Sürekli mutasyon yapma potansiyeli var. Mart, nisan aylarında daha farklı olgular görüyorduk. Şimdi özellikle ağır olgularda çok zorlanıyoruz. Yoğun bakımdaki olgularda daha farklı davranışlar sergilemeye başladı virüs. Kullandığımız bir ilaç var, o ilaca karşı muhtemelen bir direnç gelişti".

 

İlgili Haberler