Eşsiz zaferin 92. yıldönümü

Eşsiz zaferin 92. yıldönümü

Eşsiz zaferin 92. yıldönümü

Eşsiz zaferin yıldönümü
Osmanlı Ordusu’nun zor şartlar ve imkansızlıklar içerisinde, Çanakkale’den sonra İngilizlere karşı kazandığı ve bir tümeni bütün personeli ile birlikte esir aldığı Kutü’l-Ammare Savaşı eşsiz zaferler arasında yer alıyor

Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde Kutü’l-Ammare Zaferinin 92. yıl dönümüne geniş yer ayırdı. İnternet sitesindeki açıklamada, 11 Kasım 1914’te Birinci Dünya Savaşı’na giren Osmanlı Devleti’nin savaştığı cephelerden birinin, İngilizlere karşı oluşturulan Irak cephesi olduğu anımsatıldı. Açıklamada, 24 Kasım 1914’te Basra’yı işgal eden İngilizlerin, 3 Haziran 1915 tarihinde Kutü’l-Ammare’yi, Temmuz ayı sonlarına doğru da Nasıriye’yi işgal ettiği kaydedildi. Bunun üzerine Türk birliklerinin Bağdat’ın hemen güneyindeki Selmanpak mevziine çekildikleri, İngilizlerin de 21-22 Kasım 1915’te Selmanpak mevziine taarruza başladıkları ifade edilen açıklamada, 23 Kasım 1915’de 51’inci Türk tümeninin kuzeyden yaptığı karşı taarruz üzerine İngiliz kuvvetlerinin, 4 bin kişi zayiat vererek geri çekilmek zorunda kaldığına işaret edildi.

Taarruz emri

Açıklamada, Kutü’l-Ammare zaferi şöyle anlatıldı: “Geri çekilen İngiliz Kuvvetleri teması keserek 3 Aralık sabahı Kutü’l-Ammare’ye ulaşmıştır. General Townshend Kutü’l-Ammare’ye kapanarak burayı bir kale gibi savunmaya karar vermiştir. Türk kuvvetleri takviye birliklerinin gelmesiyle 5 Aralık günü Kutü’l-Ammare’ye taarruz etti. Irak Ordusu Komutanlığı, 8 Aralık 1915 tarihinde General Townshend’e gönderdiği mesajda, direnmemesi ve Türk kuvvetlerine teslim olması çağrısında bulunmuş, ancak Townshend’dan olumsuz cevap gelmesi üzerine 14 Aralık 1915 tarihinde birliklerine taarruz emrini vermiştir. 15 Aralık günü de devam eden taarruzda bir sonuç alınamamış ve taarruza son verilmiştir. Ancak kuşatmanın daha şiddetli devamı kararlaştırılmıştır. İngilizler, Kutü’l-Ammare’de mahsur kalan General Townshend’i kurtarmak için bundan sonra Aralık 1915-Nisan 1916 tarihleri arasında pek çok girişimde bulunmuşlar, ancak sonuç alamamışlardır. Bu başarısız girişimler üzerine İngiliz Kolordu Komutanı bütün ümidini kaybetmiştir. İngiliz makamlarınca deniz ve kara yoluyla Kutü’l-Ammare’ye yardım gönderme girişimleri de başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

Anıt şehitlik Irak’ta
Açıklamada, şunlar kaydedildi: ” Dicle ve Fırat boyunda 1915-1916 yıllarında yapılan çetin mücadelelerin ardından 29 Nisan 1916’da Kutü’l-Ammare zaferinin kazanılmasında vatan müdafaası için her türlü sıkıntı ve yokluklara göğüs gererek canlarını veren kahraman Türk askerlerini 92 yıl sonra bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun!... Sonuç olarak; Kutü’l-Ammare Muharebesi; Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Ordusu’nun zor şartlar ve imkansızlıklar içerisinde, Çanakkale’den sonra İngilizlere karşı kazandığı ve bir tümeni bütün personeli ile birlikte esir aldığı eşsiz bir zaferdir. “ Bağdat’a 180 kilometre uzaktaki Kutü’l-Ammare’de 1920 yılında inşa edilen ve etrafı duvarlarla çevrili büyük bir anıt şeklindeki şehitlikte 7 subay ve 43 er olmak üzere 50 şehidin mezarı bulunuyor.