Eski SAT Komandosu Ali Türkşen: ''İki gün sonrasını öngöremeyenler, 100 yıl sonrasını öngörenlere saygı duymalı''

Eski SAT Komandosu Ali Türkşen: ''İki gün sonrasını öngöremeyenler, 100 yıl sonrasını öngörenlere saygı duymalı''

Eski SAT Komandosu Ali Türkşen, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin Montrö Sözleşmesi’nin önemine vurgu yaptı. Türkşen, "İki gün sonrasını öngöremeyenler, 100 yıl sonrasını öngörenlere saygı duymadıkça başımız beladan kurtulmaz.” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı, Montrö’nün önemini gözler önüne serdi.

Eski SAT Komandosu ve emekli Albay Ali Türkşen, sosyal medya hesabından Montrö Sözleşmesi ile ilgili önemli bir paylaşımda bulundu. Türkşen, Kanal İstanbul’a da göndermede bulunduğu paylaşımda, “Montrö’nün önemine vurgu yaptıkça, Kanal/Rant İstanbul projesini destekleyenler ne demek istediğimizi anlamıştır umarım. İki gün sonrasını öngöremeyenler, 100 yıl sonrasını öngörenlere saygı duymadıkça başımız beladan kurtulmaz.” ifadelerini kullandı

Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir?

Montrö Sözleşmesi, kısaca İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçiş yönetimi ve boğazların güvenliği ile ilgili bir sözleşmedir. 22 Haziran 1936 tarihinde, İsviçre’nin Montrö şehrinde boğazlar sorununu ele almak için Fransa, Bulgaristan, İngiltere, Yunanistan, Romanya, Avustralya, Japonya, Yugoslavya, Sovyetler Birliği ve Türkiye arasında görüşülen konular, bu ülkeler tarafından 20 Temmuz 1936 tarihinde imzalanmıştır. Bu sözleşmeye göre Türkiye’nin daha önce kısıtlanmış olan hakları geri verilmiş ve boğazların egemenliği tamamen Türkiye’ye geçmiştir.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri

- Barış zamanında, gündüz ve gece, bayrak ve yük ne olursa olsun, hiçbir işlem (formalite) - sağlık denetimi hariç - olmaksızın Boğazlar''dan geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) tam özgürlüğünden yararlanacaklardır.

- Savaş zamanında Türkiye, savaşan değil ise bayrak ve yük ne olursa olsun Boğazlar''dan geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) özgürlüğünden yararlanacaklardır. Kılavuzluk ve yedekçilik (römorkörcülük) isteğe bağlı kalmaktadır.

- Savaş zamanında Türkiye savaşta ise, Türkiye ile savaşta olan bir ülkeye bağlı olmayan ticaret gemileri, düşmana hiçbir biçimde yardım etmemek koşuluyla Boğazlar''da geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) özgürlüğünden yararlanacaklardır. Bu gemiler Boğazlar''a gündüz girecekler ve geçiş, her seferinde Türk makamlarınca gösterilecek yoldan yapılacaktır.

- Türkiye''nin kendisini pek yakın bir savaş tehlikesi tehdidi karşısında sayması durumunda, Boğazlar''dan geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) tam özgürlüğünden yararlanacaklardır; ancak gemilerin Boğazlar''a gündüz girmeleri ve geçişin her seferinde Türk makamlarınca gösterilen yoldan yapılması gerekecektir. Kılavuzluk, bir durumda zorunlu kılınabilecek; ancak ücrete bağlı olmayacaktır.

İlgili Haberler