Erzurum suyu kanser yapıyor

Erzurum suyu kanser yapıyor

Erzurum suyu kanser yapıyor

Erzurum’un içme suyu kanser yapıyor iddiası
Atatürk Üniversitesi tarafından kentin içme suyunda yapılan analizde normalin 83 katı zehirli ’fenol’ maddesi saptandı. ESKİ ve Hıfzıssıhha ise suyun sağlıklı olduğunu savundu

Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu’nun 8 yüksek lisans öğrencisiyle ’su kimyası’dersinde yaptığı su analizinde kentin içme suyunda zehirli fenol maddesi tespit edildi. Boğaz Mevkii’ndeki arıtma tesisinin ilk noktası ve şebekeye verilen sudan numune alarak analiz yaptıklarını anlatan Demircioğlu, ”Analizlerde havalandırma çıkışındaki suda 0.203 miligram/litre, şebekeye verilen noktada ise 0.166- 0.170 miligram/litre fenol belirledik. Türk içme suyu standartlarına göre 0.002 miligram/litre olması gereken fenol, kentin içme uyunda 0.166 miligram/litre. Kente gelen suda normalin 83 katı ’zehirli fenol’ maddesi var“ diye konuştu. Arıtma tesisindeki her iki noktadan 19-21 Aralık tarihleri arasında aldıkları numuneleri 5’er kez analiz ettiklerini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Demircioğlu, içme sularında görülen fenol ya da fenol türevli bileşiklerin zehirli olduğunu, suyun klorla dezenfekte yapılması halinde zararlı etkisinin daha da artacağını belirtti. Fenolün klorla birleşmesiyle klorofenollerin oluştuğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Demircioğlu, ”Fenol zehirli bir madde. Eğer sorun giderilmez ve su bu şekilde tüketilirse, 2- 3 yıl sonra kanser vakalarında artış olabilir“ dedi. Demircioğlu, fenolun içme suyuna, arıtma tesisinin ’epoksi reçine’ adı verilen boya ile sıvanmasıyla karıştığını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Hıfzıssıhha: Su temiz
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürü Vahit Kılınboz, içme suyunun pırıl pırıl olduğunu savunarak analiz sonuçlarına tepki gösterdi. Erzurum Hıfzıssıhha Bölge Müdürü Erhan Dudu ise ESKİ’nin isteği üzerine 26 Aralık’ta yaptıkları analizlerde içme suyunda fenol tespit edilmediğini açıkladı.


Erzurumlular suyun koktuğunu ve tadının bozuk olduğunu belirterek, “Eskiden musluktan akan suyu içerdik ama şimdi  suyumuzu çeşmelerden karşılıyoruz” dediler.