Türkiye’nin ikinci en büyük altın madeni olan Çöpler Altın Madeni, kapasite artışı başvurusunda bulundu. Proje uygulanırsa, bölgeye 600 futbol sahası büyüklüğünde siyanürlü atık havuzu yapılması planlıyor.
Halihazırda yapılan madenciliğin siyanürlü atıkları, Fırat Nehri’ni besleyen Karasu’nun yanındaki 200 futbol sahası büyüklüğündeki bir siyanür havuzunda toplanıyor. Kapasite artışı ile bu atık havuzunun tam 3 katı büyüklüğünde bir havuz oluşturulacak. Ekoloji örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve bölge halkı projeye karşı çıkarken, Çernobil’i aratmayacağını ifade ediyor.
Eğer kapasite artışı gerçekleşirse; 66 milyon ton kapasiteli, 1280 metre derinlik, 640 futbol sahası büyüklüğünde atık havuzu kapasitesine ulaşılacak, 122 bin ton sülfürik asit, 11 bin ton siyanür kullanılacak.
İliç Altın Madeni Siyanürlü Atık Havuzu Önünden Seslendiler
Bugün yapılacak bilirkişi keşfi öncesinde Türkiye’nin dört bir yanından doğa ve yaşam savunucuları, İliç’teki altın madenciliği yapılan alanda bir araya geldi. Ablukaya alınan maden sahasına girmek isteyen aktivistlere, asker ve polisler engel oldu.
Kapasite artışını ve maden şirketinin doğada yarattığı ekoyıkımın durdurulması çağrısında bulunan aktivistler, ‘İliç’ten Fırat’a Zehir Akıyor’ pankartı ve sloganı ile dayanışma için herkese çağrıda bulundu.
Ne Olmuştu?
Anagold Madencilik ve Çalık Holding’in ortağı olduğu Çöpler Altın Madeni’nin kapasite artırımına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘Çevresel Etki Değerlendirme’ (ÇED) olumlu kararı verilmişti. TMMOB, kapasite artırımını yargıya taşımıştı.
İliç’teki madenin işletmesini Anagold Madencilik adındaki bir şirket yapıyor. Bu şirketin yüzde 80’i Kanadalı SSR Mining’in alt kuruluşu olan Alacer Gold’a, yüzde 20’si de Çalık Holding’in alt kuruluşu Lidya Madencilik’e ait.