Ermeniye hizmette sınır yok!

Ermeniye hizmette sınır yok!

Ermeniye hizmette sınır yok!

AKP’den Van Akdamar’daki kiliseye müthiş bir incelik
Akdamar’daki Ermeni kilisesine bugüne kadar 4 trilyon para harcayan AKP iktidarı yeni bir rezalete imza atıyor. Kilise 12 bin özel çuvalla ayakta tutulmaya çalışılıyor

Van Akdamar Adası’nda bulunan Akdamar Kilisesi’nin bahçe kısmında 2005 yılında yapılan restorasyon sonucu ortaya çıkan eğitim odaları koruma altına alındı. Duvarların çökmesini önlemek amacıyla 2006 yılında ponza taşlarıyla desteklemesi yapıldı. Ancak doğal oluşumlar sonucu yağmur ve kar suları çuvalların patlamasına ve ponzaların etrafa yayılarak kötü bir görüntü oluşmasına neden oldu. Bu durumun ortadan kalkması için bir çalışma başlatan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi, yaklaşık 12 bin özel çuvalla oda duvarlarının desteklenmesi suretiyle korunmasını planladı. Ancak, çuvalların yapılacağı kumaşın Van’da bulunmaması nedeniyle İl Özel İdaresi Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) yetkilileri kumaşları il dışından getirilmesini sağladı. Getirilen kumaşlar Van’daki terziler tarafından işlenerek 12 bin çuval haline getirildi. Birime bağlı arkeolog, sanat tarihçisi ve mimarların gözetiminde 40 işçi tarafından odaların etrafı temizlenerek hazırlanan ve içerisine ponzaların bırakıldığı 12 bin çuvalla eğitim odalarına yerleştirildi.

Destek kiliselere
Yaklaşık 10 günlük bir çalışma ile yeni bir görünüme kavuşan Anıt Müzenin gelen ziyaretçilerin büyük beğenisini kazandığını anlatan İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç Dr. Zeki Taştan, yaptığı açıklamada, “Kötü görünüm ortadan kalktı estetik bir görünüm kazandı. Duvarların yıkılmasını önlemek için bilim heyeti torbalarla korunması kanaatine vardı. Biz de torbaların rengini ve cinsini değiştirerek düzenlemeyi yaptık” dedi. Akdamar Anıt Müzesinin Van’ın en önemli tarihi yapılarından biri olduğunu belirten Taştan, “2005 yılındaki restorasyonun ardından yoğun bir ziyaretçi akını var. Eskiden eğitim alanı olarak kullanılan odalar ve mekanlar destek amaçlı bırakılan çuvalların yıpranması nedeniyle çirkin bir görüntü oluşturuyordu. Bu çuvalların değişmesiyle Anıt Müzenin bahçesi güzel bir görünüme kavuştu” diye konuştu. Taştan, KUDEP biriminin itinalı çalışmasının ardından Akdamar Adası ve Akdamar Anıt Müzesinin her zamanki gibi ziyaretçilerin beğenisine sunulduğunu sözlerine ekledi. Hatırlanacağı gibi, Ermenilere ait 7 kilise daha Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bakıma alınmıştı.  (AA)


12 bin torbalı kalkan
Akdamar Adası’ndaki Ermeni kilisesini ayakta tutmak için özel kumaşlardan yaptırılan çuvallara ne kadar para harcandığı açıklanmadı.