Eritre -Etiyopya sınırı 20 yıl sonra açıldı

Eritre -Etiyopya sınırı 20 yıl sonra açıldı

Doğu Afrika ülkeleri Eritre ve Etiyopya arasındaki diplomatik ilişkilerin normalleşmesinin ardından iki ülke arasındaki sınır 20 yıl sonra resmen yeniden açıldı.

Etiyopya'nın reformist yeni Başbakanı Abiy Ahmed ve Eritre Devlet Başkanı Isaias Afwerki ülkelerinin ordu mensuplarıyla birlikte önce Etiyopya Yeni Yılı'nı kutlamak üzere birlikte iki ülke arasındaki sınırda bulunan Bure noktasına gitti.

İki liderin yaptığı ziyaretin görüntülerini Etiyopya Genelkurmay Başkanı Fitsum Arega, Twitter hesabından paylaştı.

​Eritre Enformasyon Bakanı Yemane Meskel de Twitter'dan yaptığı açıklamada iki liderin burada 'karayoluyla ulaşım bağlantısını sağlamak için' sınır kontrol noktasının açılışını yaptığını, benzer bir açılışın Serha-Zalambesa geçiş bölgesi için de gerçekleştiğini duyurdu.

Ülkelerinin bayraklarını taşıyan yüzlerce sivil de bölgede sınırın açılması sırasında hazır bulundu.

ERİTRE-ETİYOPYA SINIR SAVAŞINDA ON BİNLERCE KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Etiyopya'nın yeni Başbakanı Ahmed'in nisanda göreve gelmesinin ardından iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler normalleşmeye başlamıştı.

Ahmed önce on binlerce kişinin ölümüne yol açan 1998-2000 sınır savaşının ardından imzalanan barış anlaşmasına Etiyopya'nın tamamen uyacağını açıklamıştı.

Ahmed Etiyopya Yeni Yılı'nı iki ülkenin birlikte kutlayacağını belirtmiş "Kardeşlerimizin bir an önce buraya gelip bizi ziyaret etmelerini istiyoruz" demişti.

İki ülke arasında bunun ardından büyükelçilikler yeniden açılmış, telefon hatları yeniden sağlanmış ve başkentlere yeniden ticari uçuşlar başlamıştı.

Ancak iki ülkenin sınır bölgesinden askerlerini çekip çekmeyeceği henüz netlik kazanmadı.

Denize kıyısı bulunmayan ve Afrika kıtasının en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Etiyopya ile dünyanın en dışa kapalı ülkelerinden biri olan Eritre'nin Eritre'deki Kızıldeniz limanları çevresinin kalkınması için işbirliği planladığı da belirtiliyor.

Etiyopya Yeni Yılı, Etiyopya Ortodoks Kilisesi ve Rumi (Jülyen) takvim ile ilgili.

Etiyopya'dan 1993 yılında bağımsızlığını kazanan Eritre ise Miladi (Gregoryen) takvim kullanıyor. Rumi takvim, Miladi takvimdeki tarih ilerleyişini 7 yıl 8 ay geriden takip ediyor.