Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski doktoru ve eski AKP Milletvekili Turhan Çömez, iktidara yönelik yaptığı açıklamalarla dikkat çekmeye devam ediyor.
Turhan Çömez, iktidar partisinin şeker sektöründe nasıl çökme noktasına geldiğini adım adım anlattı.
Çömez, O dönemde Cargill firmasının yaptığı baskıları vurgulayarak "Türkiye''de ne kadar büyük bir felakete yol açabileceğini kendi çabamla analiz ederek bir rapor hazırladım ve Tarım Komisyonunda bu yasanın geçmemesi için kendimce bir anlamda baskı uyguladım. Tabii ki geçti." ifadelerini kullandı.
Ayrıca Özelleştirme kararı ile 25 şeker fabrikasından dokuzunu satarak kapatan AKP, fabrika arazilerinin imar planlarını değiştirerek bu bölgelerin özel sektör tarafından kullanılmasının önünü açtı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın kararı Erdoğan tarafından onaylandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın eski sağ kolu Turhan Çömez, Tuba Emlek''in sunduğu Mercek adlı programa katıldı.
Turhan Çömez, şeker sektörünün içerisinde bulunduğu duruma dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.
Çömez''in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Çömez öncelikle ekonomiye değinerek "Tabii ekonomi denilince herkesin o kadar çok söyleyecek sözü var ki o kadar derinlemesine hissedilen bir travma ki yaşadığımız şu anda yaşadığımız ekonomik tablo." dedi.
Dilerseniz şekerden bahsedeyim diyerek sözlerine şöyle başladı:
"Çünkü şekerin bugüne gelmesinin temelinde yatan bazı sebepler var. Bu sebepler bugün oluşmadı yıllar önce başladı ve çok planlı bir şekilde başladı.
"Yıl 2007 şuan ki Tarım Bakanı Vahit Kirişli o zaman milletvekiliydi yine birlikte vekillik yapıyoruz. O zaman TBMM Tarım Komisyonu Başkanı. Başkanlık yaptığı dönemde Eski ABD Başkanı Bush bir kaç kere Türkiye''ye geldi ve dünyanın en büyük tatlandırıcı üreticisi Cargill firmasının içine düştüğü sıkıntı nedeniyle Erdoğan''a baskılar yaptı.
"Ben o dönemde nişasta bazlı şekerin Türkiye''de ne kadar büyük bir felakete yol açabileceğini kendi çabamla analiz ederek bir rapor hazırladım ve Tarım Komisyonunda bu yasanın geçmemesi için kendimce bir anlamda baskı uyguladım. Tabii ki geçti yasa o dönemde ve Cargill hayata geçti.
"Ardından yavaş yavaş Türk pancar sektörü bir şekilde itibar kaybetmeye başladı. Pancarla alakalı; melastır küspedir hayvancılık sektörü darbe yemeye başladı ve bugün günümüzde Türk Şeker''e ait 7-8 fabrika satıldı. Bu fabrikaların satışı gerçekleşirken hükümet bu satış sözleşmesine şu maddeyi koymadı; Yani bir yıl içerisinde kapasiteyi şu kadar artıracaksınız ve bu kadar şeker üreteceksiniz maddesini koymadı. Planlı ve ısrarlı bir şekilde koymadılar.
Ne oldu bu fabrikaların önemli kısmına biliyor musunuz?
"Avmler, büyük büyük binalar ve konutlar yapıldı. Artık bunlar şeker üretmiyorlar ve şeker sektörü Türkiye''de çöktü. Ben dün gittim İngiltere''de marketlere baktım şeker fiyatları ne kadar diye? 0.99 Pound yani 20-21 TL civarında. Şu anda Türkiye''de marketlerde satılan şeker 30-35 TL civarında. Yani bir pancar kökü dahi yetiştirme şansı olmayan İngiltere''de Buckingham Sarayında 20-25 liraya yenen şeker Erdoğan''ın Saray''ında 35 TL''ye yeniyor. Ve Türkiye tarım devleti olarak anılıyor. Sadece tarım değil hayvancılık sektörü de çöküyor." dedi.