Erdoğan: Şu anda kriz söz konusu değil

Erdoğan: Şu anda kriz söz konusu değil

Erdoğan: Şu anda kriz söz konusu değil

ABD gezisini tamamlayan ErdoĞan, Ankara’ya iner inmez yine savunmaya geçti:
Hamdolsun kriz yok

Yaşanan ekonomik krizi görmezden gelen Erdoğan, “kriz yok” açıklamasının ardından, kredileri geri çağıran bankalara çıkıştı. İşadamlarına ise ’önünüzü açtık, zulaları çıkarın’ mesajı verdi

G-12 Zirvesi için ABD’ye giden Başbakan Tayyip Erdoğan, İsveçre gezisinin ardından Ankara’ya döndü. Ankara Esenboğa Havalimanı’nda basın açıklaması yapan Erdoğan’ın gündeminde yine kriz vardı. Küresel krize yönelik değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “Ülkemizde şu anda bir kriz söz konusu değildir” dedi. Ülkede şu anda anlatıldığı şekilde bir krizin söz konusu olmadığını vurgulayan Erdoğan, 2009 yılının ilk 6 ayı için sıkıntı yaşanabileceği uyarısında bulundu! Türkiye’nin şu anda yaşadığı kara tabloyu gizlemek adına krizi yeni yıla atan Erdoğan, iflasları, artan işsizliği, yabancı kaynakların kaçışını görmezden geldi.

“Hiçbir şey sorulmayacak” haydi zulalarınızı çıkarın
Krizin etkilerinin aşılmasında finans sektörünün de elinden geleni aynı şekilde yapması gerektiğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: Kendi kaynaklarımızı devreye sokmamız lazım. Çıkardığımız son yasa da buna yönelik. Bu yasayı buna yönelik çıkardığımıza göre, o zaman hadi bakalım biraz finans sektöründe olanlar sermayelerine biraz sermaye enjekte etsin. Var bir şeyler, hiçbir şey sorulmayacak. Reel sektörde olanlar sermayelerine sermaye enjekte etsinler “ dedi. Bankalann kredileri geri çağırmasının ekonomiyi tehdit olduğunu söylenen Erdoğan, ” Kalkıp da kredi vermiyorum şu kadar faiz veriyorum gibi faizleri farklı bir şekilde yükseltme yoluna gitmeyi tehdit olarak görüyorum. “diye konuştu.

Hükümetten umudunu kesen özel sektör “ensem kalın” dedi
Dünyayı etkisine alan finansal kriz ile ilgili hükümetin önlemleri geciktirmesi özel sektörü harekete geçirdi. Çeşitli sektörlerin temsilcileri bulundukları alanda krizin etkilerini değerlendirirken çözüm yolları hem önerilerini hem önlemlerini paylaştılar.

Kimler ne önlem aldı
Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Işık Dikmen, bu dönem distribütörlerin ve bayilerin satış kampanyalarını sürdürdüklerini belirtti. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz ise, gıda sektöründe üretime ara verilmesinden çok işçi çıkarmaları olabileceğine dikkati çekerek, “Bu kriz az veya çok, er veya geç bütün sektörleri etkileyecek” dedi. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Ali Murad Kızıltaş,  şu bilgileri verdi: “Kârlı olmayan birimleri gözden geçirmeye başladık. Yüksek kira gideri olan mağazalar tekrar değerlendiriyoruz. Şu anda eleman çıkartmak gibi bir yaklaşımımız yok” Sanayici finansal risk oluşturacak yüklerini yeniden yapılandırma çabası içine girdi. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Nakkaş ise “Bundan sonraki dönem ve önümüzdeki yıl sonuna kadar durağan seyrimiz devam ederken bir miktar aşağı doğru bir eğilim yaşanır diye düşünüyoruz.” dedi. Birleşmiş Markalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Akyiğit de “Krizin şirketimiz üzerinde oluşturacağı etkileri hafifletemeye çalışacağımız planlarımız olacak. Daha kurallı sık yapılan analizler ve kontrollü bütçe ve mali yönetim anlayışını benimseyeceğiz” şeklinde konuştu.

Türkiye’de kriz yokmuş!
Yurda döner dönmez ” Ülkemizde kriz yok “ diyen Başbakan yaşananları görmezden geliyor! Tekstil kenti Denizli battı. 20 firma kapandı,3 bini aşını kişi işsiz kaldı. Benzer şekilde, Adana, Kahramanmaraş, Bursa ve Adıyaman’da onlarca fabrika iflas etti. Ayrıca, dev otomotiv firmaları üretime ara verdi. Elektronik firması Philips Gebze fabrikasını kapatacağını açıkladı. Alışveriş merkezlerinde kira sorunu esnafı isyana zorladı. AVM’ler kapandı, satışa çıktı. Ağustos ayında işsiz sayısı 2.5 milyonu aştı. Bankalar, kredi kaynakları kredileri geri çağırdığı için, kredi alan müşterilerini ödemeye zorladı. Bu ve bunun gibi pek çok sorun, ” Türkiye’de kriz yok da ne var “ diye bir çok soruyu akıllara getiriyor.