Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini terör örgütleri ile arasına mesafe koymadığı için veto etmişti. Yeni dönemde Dışişleri Bakanı olarak atanan Hakan Fidan, göreve başladığında ilk temaslarından birini İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile İsveç'in NATO üyeliğini görüşerek kurmuştu.
Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta 11-12 Temmuz'da düzenlenecek Liderler Zirvesi'nde en önemli konulardan biri olacak olan İsveç'in NATO'ya üyelik süreci Türkiye'nin de gündemindeki yerini koruyor.
İstanbul'da ''10. Dönem Müşterek Komuta ve Kurmay Eğitimi, 5. Dönem Komuta ve Kurmay Eğitimi ve 12. Dönem Karargah Subaylığı Eğitimi Mezuniyet Töreni''nde katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da törende yaptığı konuşmada İsveç'in NATO üyeliğine dair kritik açıklamalar yaptı.
"TERÖR ÖRGÜTLERİYLE ARASINA MESAFE KOYMAYAN BİR DEVLET"
Kritik zirve öncesinde konuya ilişkin Türkiye'nin tavrını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Türkiye, sokaklarında teröristlerin cirit attığı bir ülkeye nasıl güvenebilir? Terör örgütleriyle arasına mesafe koymayan bir devlet, NATO'ya nasıl katkı yapabilir? Terörizmle mücadele etmeyenler ittifakın hasımlarıyla nasıl mücadele edebilir?'' ifadelerini kullandı.
Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
''Milli Savunma Üniversitemizin bu gurur gününde sizlerle beraber olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bugün toplam 249 subayımız mezuniyet sevinci yaşıyor. Mezunlarımız arasında 91 misafir öğrencimiz de bulunuyor. Misafirlerimize kendi ülkelerinde başarılar diliyorum. Sizleri donanımlı şekilde yetiştiren ailelerinize, hocalarınıza ve komutanlarınıza ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. Siz genç teğmenlerimize sonuna kadar güveniyorum.
''SİVİL-ASKER İŞ BİRLİĞİNİN DAHA FAZLA DERİNLEŞTİRİLMESİNDE FAYDA GÖRÜYORUZ''
Bu sene 7. kuruluş yılını kutlayacak Milli Savunma Üniversitemize müfredatı ile ihtiyacınız olan vazife şuurunu sizlere kazandırıyor. 15 Temmuz ihaneti sonrasında yeniden yapılandırdığımız kurumların hemen hepsinde benzer gurur tablolarına şahit oluyoruz. Eskiden kendi görev alanı dışında farklı hadiselerle anılan kurumlarımız, bugün artık vatanımıza yaptıkları müstesna katkılarla gündeme geliyor. Değişim ve yenilenme ihtiyacının uzun soluklu bir süreç olduğunun bilinciyle hareket etmeliyiz. Milli Savunma Üniversitemizin faaliyet geçmesiyle vücut bulan sivil-asker iş birliğinin daha fazla derinleştirilmesinde fayda görüyoruz.
''BİZLER 2 BİN 232 YIL ÖNCE DÜZENLİ ORDU KURMUŞ BİR MİLLETİZ''
Türkiye'nin zaten çok güçlü ve üst düzey olan askeri eğitim standardını, yeni açılımlarla, yeni kazanımlarla yükseltmeye devam edeceğiz. Bizler 2 bin 232 yıl önce düzenli ordu kurmuş bir milletiz. TSK'mız 2 bin 232 yılı aşan şanlı tarihi ile maziden atiye kurduğumuz köprünün sembollerinden biridir.
İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ SÜRECİ
Türkiye'nin son 71 yılda NATO ittifakına yaptığı katkıları, çok az müttefik yapmıştır. İttifakın açık kapı politikasını destekliyoruz, ittifakın temel değerlerine sadakat gösterecek herkesi bağrımıza basmaya hazırız. Finlandiya'nın üyeliğine onay vererek ilkesel duruşumuzu ortaya koyduk ama teröristleri himaye edenlere ve terörle mücadalede gerekli tedbirleri almayanlara da tepkimizi göstermekten çekinmedik. NATO çatısı altında dayanışma sergileyelim diyenlerin Türkiye'de darbeye kalkışmış, 40 yılda binlerce insanımızı katletmiş canilere kucak açmasının hiçbir makul gerekçesi olamaz. Terörle demokrasi, güvenlik, insanlık yan yana duramaz.
''MADRİD'DE ÜLKEMİZE VERİLEN SÖZLERE RİAYET EDİLMESİNİ BEKLİYORUZ''
Bize tavsiyede bulunanlar öncelikle şu sorulara cevap vermelidir. Türkiye, sokaklarında teröristlerin cirit attığı bir ülkeye nasıl güvenebilir? Terör örgütleriyle arasına mesafe koymayan bir devlet, NATO'ya nasıl katkı yapabilir? Terörizmle mücadele etmeyenler ittifakın hasımlarıyla nasıl mücadele edebilir? Madrid'de ülkemize verilen sözlere riayet edilmesini bekliyoruz. Salı günü Vilnius'ta yapılacak Liderler Zirvesi'nde tüm bu hususları tekrar ittifak ortaklarımızın dikkatine getireceğiz.''