Erdoğan bugün Bakü'ye gidiyor

Erdoğan bugün Bakü'ye gidiyor

Erdoğan bugün Bakü'ye gidiyor

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Ermenistan’a sınır açılacağı haberleriyle sarsılan ikili ilişkileri onarmak için bugün Azerbaycan’a gidiyor. Aliyev ile görüşecek olan Erdoğan’a yeni Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da eşlik edecek.

Erdoğan Bakü’ye gidiyor
Başbakan, sınır kapısı ile ilgili gelişmelerle sarsılan ikili ilişkileri onarmak için bugün Azerbaycan’a hareket edecek. İlham Aliyev’le görüşecek olan Erdoğan parlamentoya hitap edecek

* Macit SOYDAN
Başbakan Erdoğan, ikili ilişkilerin geleceği açısından “kritik” olarak değerlendirilen bir ziyaret için bugün Bakü’ye gidiyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le görüşüp parlamentoya hitap etmesi beklenen Erdoğan’a eşlik edecek heyette yeni Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da yer alacak. İsviçre’nin arabuluculuğunda iki yıldır sürdürülen sessiz diplomasi sonucunda ikili ilişkilerin normalleşmesine yönelik bir yol haritasını içeren bir çerçevede mutabık kalan Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşma, Azerbaycan’da kaygı yarattı. Bu endişeler, söz konusu mutabakat kapsamında Türkiye’nin, Karabağ işgalinin sürmesine rağmen yakında Ermenistan ile ortak sınırını açacağı haberleri ile de daha da arttı.

Vekiller gelmişti
Azerbaycan’da özellikle muhalefetten gelen tepkilerin ardından Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetli olmasına karşın Nisan başında İstanbul’da yapılan “Medeniyetler İttifakı Forumu” na katılmaması, Türkiye’deki hükümet politikasına yönelik eleştirilerin de tırmanmasına neden oldu. Bu arada, Azeri milletvekilleri kaygı ve tepkilerine Ankara’ya taşırken Türk milletvekillerinin ise Bakü’yü ziyaret etmesi üzerine AKP hükümeti, Azerbaycan’ı yatıştırmayı amaçlayan açıklamalarını çoğaltırken, telefon diplomasine de yöneldi.

Erdoğan söz verdi

Başbakan Erdoğan da, özellikle Karabağ sorunu çözülmeden sınırın açılmasının söz konusu olmadığı sözünü verdi ve “İki ülkenin dostluğunu hazmedemeyenlerin soğuk rüzgarlar estirmeye çalıştığını” belirterek “buna fırsat verilmemesini” de istedi. Türkiye-Ermenistan açılımının, Azerbaycan ile ilişkileri bozmadan somutlaşabilmesi için AGİT Minsk grubu çerçevesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında uzun bir süreden beri devam eden müzakerelerin sonuç vermesi büyük önem taşıyor.

Anayasa değişikliğini ele aldılar
Bakanlar Kurulu kabine değişikliğinin ardından dün ikinci toplantısını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yaptı. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Toplantıda koruculuk sistemini konuştuklarını kaydeden Bakan Çiçek, koruculuğa ihtiyaç olduğunu belirtti. Cemil Çiçek ele aldıkları diğer konunun da Anayasa değişikliği olduğunu söyledi. Çiçek şunları kaydetti: “Anayasa değişikliği konusunda çeşitli yüksek yargı kurumlarından görüşler açıklandı. TOBB toplantısında bu yöndeki ihtiyaç dile getirildi. AKP olarak biz Anayasa değişikliğine varız. İster dar kapsamlı olsun, ister geniş kapsamlı olsun. İçerik tartışmasına girmiyoruz. Her türlü uzlaşmaya açağız. İçeriği için kim ne söyleyecekse bekliyoruz. 10 maddeyse 10, 100 maddeyse 100. Herkes önerisini getirsin.” Cemil Çiçek, “AB Genel Sekreterliği Teşkilat Yasası’nda da acilen bir değişikliliğe ihtiyaç var.
Bakanlar Kurulu toplantısında, Yasa’nın geçici maddeleri hariç, 17-18 maddesinde değişikliği
imzaya açtık” dedi.