İlk Başbakan İsmet İnönü’nün küçük oğlu Prof. Dr. Erdal İnönü (81), tedavi gördüğü ABD’de hayatını kaybetti.
Erdal İnönü hayatını kaybetti
Eski Başbakan Yardımcılarından Prof. Dr. Erdal İnönü ABD’nin Houston kentinde kanser tedavisi görüyordu.
Eski Başbakan Yardımcılarından, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün oğlu Prof. Dr. Erdal İnönü, tedavi gördüğü ABD’nin Houston kentinde, 81 yaşında hayatını kaybetti. Erdal İnönü’nün TSİ 05.00 sıralarında vefat ettiği öğrenildi. Geçtiğimiz yıl Houston’da bulunan M.D. Anderson Kanser Merkezi’ndeki tedavi gördükten sonra yurda dönen Erdal İnönü, hastalığının nüksetmesi üzerine 27 Ağustos’ta yeniden ABD’ye gitmişti. İnönü’nün yanında eşi Sevinç İnönü bulunuyordu. İnönü için Pazar günü Ankara’da devlet töreni yapılacak. İnönü, Pazartesi günü İstanbul’da toprağa verilecek.
Fizik eğitimi aldı
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı İsmet İnönü’nün oğlu olan Erdal İnönü 6 Haziran 1926’da Ankara’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da yaptı, 1947’de Fen Fakültesi’nden fizik lisansı diploması aldıktan sonra ABD’ye gitti, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde lisans üstü öğrenimi yaptı, yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı, Teorik fizik alanında araştırmalar yaptı, Yurda dönünce Ankara Üniversitesinde Fizik Asistanı olarak göreve başladı. Askerlik görevini yaptıktan sonra doçentlik sınavını verdi, 1957-1960 yılları arasında tekrar ABD’ye giderek “Atom Enerjisinden Yararlanma” programı içinde çeşitli üniversite ve araştırma enstitülerinde araştırmalar yaptı.
Siyasete 1983’te atıldı
1964 - 1974 tarihleri arasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde Fizik Profesörü olarak çalıştı, ODTÜ’de öğretim üyeliği görevinin yanı sıra araştırma ve yönetim görevleri de yaptı, Teorik Fizik Bölümü Başkanlığı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Üniversite Rektörlüğünde bulundu. 1974’te İstanbul Boğaziçi Üniversitesine geçti, 1974-1983 yılları arasında fizik profesörlüğünün yanı sıra 6 yıl kadar da Temel Bilimler Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı.
SODEP’in kurucusu
Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunun kuruluşuna katkıda bulundu ve TÜBİTAK Temel Araştırmalar Enstitüsü’nde kurucu müdürlük görevini yürüttü. 1983 yılında siyasete atılan Erdal İnönü, Sosyal Demokrasi Partisi’nin (SODEP) kurucu Genel Başkanı oldu, SODEP ile Halkçı Partinin Birleşmesi sonucu kurulan SHP’nin ilk olağanüstü kurultayında SHP Genel
Başkanı seçildi, Bu görevini 1993 yılına kadar sürdürdü. İnönü, 1986 yılı ara seçimlerinde İzmir Milletvekili seçildi. 1987 ve 1991 genel seçimlerinde yeniden aynı ilden milletvekili seçilerek parlamentoda görevine devam etti.
Kendi isteği ile ayrıldı
1991 Genel seçimlerinden sonra Doğru Yol Partisi ile SHP’nin kurduğu koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev üstlendi ve 1993 yılına kadar bu görevini sürdürdü. SHP’nin Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmesinin ardından, 27 Mart 1995 tarihinde Koalisyon’un Sosyal Demokrat kanadında değişikliğe gidildi, Erdal İnönü bu değişiklikle Dışişleri Bakanı olarak atandı ve 1995 yılının Mart ve Ekim ayları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. İnönü, 1995’te hem koalisyondaki görevinden, hem de aktif siyasetten ayrıldı.
Ankara’da doğdu
Türkiye’nin ilk Başbakanı İsmet İnönü’nün oğlu Erdal İnönü, 6 Haziran 1926’da Ankara’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini başkentte yaptı.
Kim ne dedi?
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül:
Türk milleti, siyasetçi, devlet adamı ve bilimadamı kimliğiyle, ülkemize önemli hizmetlerde bulunan Erdal İnönü’yü her zaman saygıyla hatırlayacaktır.
Başbakan Erdoğan:
Saygın kişiliği ile bulunduğu görevlerde ülkesine ve milletine değerli hizmetlerde bulunan Erdal İnönü’ye rahmet, kederli ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum.
CHP Genel Başkanı Baykal:
Kendisine özgü mizah duygusu ve gürültüsüz, gösterişsiz bir üslup içinde sebatkar ve kararlı takipçiliğiyle bütünleşen siyasi kimliğiyle hep hatırlanacak ve unutulmayacak olan Erdal İnönü’ye rahmet, İnönü ailesiyle ülkemize başsağlığı ve sabır diliyorum.
Süleyman Demirel:
Türkiye’nin çok zor bir döneminde beraber siyasette bulunduk. Sağduyusuna, serinkanlılığına, vatanperverliğine şahit oldum. Doldurulması güç bir boşluk bırakmıştır.
Hikmet Çetin:
Son ziyaretimizde içeri giridiğimizde kitap okuyordu. Bizi görünce ’Siz nereden çıktınız’ diye sordu ve çok sevindi. Bir araya geldiğimizde bize özellikle sınır ötesi operasyon hazırlıklarını anlatmamızı istedi. Türkiye’nin planının ne olduğunu sordu. Büyük bir kayıp.