Ünlü bilim adamı ve SHP Onursal Genel Başkanı Prof. Dr. Erdal İnönü hayata gözlerini yumdu. 81 yaşındaki Erdal İnönü, yaklaşık bir yıldır kan kanseri tedavisi görüyordu.
Eski Başbakan Yardımcılarından, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün oğlu Prof. Dr. Erdal İnönü, tedavi gördüğü ABD'nin Houston kentinde, 81 yaşında hayatını kaybetti.
Erdal İnönü'nün TSİ 05.00 sıralarında vefat ettiği öğrenildi. Geçtiğimiz yıl Houston'da bulunan M.D. Anderson Kanser Merkezi'ndeki tedavi gördükten sonra yurda dönen Erdal İnönü, hastalığının nüksetmesi üzerine 27 Ağustos'ta yeniden ABD'ye gitmişti. İnönü'nün yanında eşi Sevinç İnönü bulunuyordu.
PROF. DR. ERDAL İNÖNÜ'NÜN ÖZGEÇMİŞİ...
81 yaşında vefat eden inönü, bilim adamı kimliğinin yanı sıra aktif siyasette, sadeliği, olaylara bilimsel ve esprili yaklaşımıyla farklılık yarattı.
Tedavi gördüğü ABD'nin Houston kentinde bugün TSİ 05.00 sıralarında 81 yaşında hayata veda eden, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün oğlu, eski Başbakan Yardımcılarından Prof.Dr. Erdal İnönü, bilim adamı kimliğinin yanı sıra aktif siyasette,
sadeliği, olaylara bilimsel ve esprili yaklaşımıyla farklılık yarattı.
Prof. Dr. Erdal İnönü, 6 Haziran 1926 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. Türkiye'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile Mevhibe İnönü'nün oğlu olan Erdal İnönü'nün çocukluğu, dönemin siyasi gelişmeleriyle iç içe geçti.
İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da yapan Erdal İnönü, 1947'de Fen Fakültesi'nden fizik lisansı diploması aldıktan sonra ABD'ye gitti.
California Teknoloji Enstitüsü'nde doktora derecesini tamamlayan Erdal İnönü, "teorik fizik" alanında araştırmalar yaptı ve Türkiye'ye döndükten sonra Ankara Üniversitesi'nde asistan olarak göreve başladı.
Askerlik görevinin ardından doçent olan Erdal İnönü, 1957-1960 arasında yeniden ABD'ye giderek çeşitli üniversite ve araştırma enstitülerinde çalıştı.
1964-1974 yılları arasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) "Fizik Profesörü" olarak görev alan Erdal İnönü, üniversitede bölüm başkanlığı, dekanlık ve rektörlük görevlerinde bulundu.
Erdal İnönü, 1974'te Boğaziçi Üniversitesi'ne geçti ve burada fizik profesörlüğünün yanı sıra Temel Bilimler Fakültesi Dekanlığı görevini üstlendi.
TÜBİTAK'ın kuruluşuna katkıda bulunan Erdal İnönü, bir süre Temel Araştırmalar Enstitüsü'nde "kurucu müdürlük" görevini sürdürdü.
Prof. Dr. Erdal İnönü, NATO Fen Komitesi'nin yanı sıra UNESCO Yürütme Kurulunda da görev aldı.
SİYASET DÜNYASINA ADIM
12 Eylül 1980 harekatının ardından, 1983 yılında yeni partilerin kurulmaya başlamasıyla Erdal İnönü de aktif siyasete girdi.
Sosyal Demokrasi Partisi'nin (SODEP) kurucu genel başkanı olan Erdal İnönü, SODEP ile Halkçı Partinin birleşmesiyle kurulan Sosyaldemokrat Halkçı Parti'nin (SHP) ilk olağanüstü kurultayında bu partinin genel başkanlığına seçildi. Erdal İnönü, SHP Genel Başkanlığı görevini 1993
yılına kadar sürdürdü.
Erdal İnönü, 1986 yılında yapılan ara seçimlerinde İzmir'den milletvekili seçildi; 18. ve 19. Dönemlerde de TBMM'de görev aldı.
DYP-SHP KOALİSYONU
Erdal İnönü, 1991 genel seçimlerinden sonra, SHP'nin Doğru Yol Partisi (DYP) ile kurduğu, Süleyman Demirel'in başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümünün ardından Süleyman Demirel'in 16 Mayıs 1993'te 9. cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Tansu Çiller'in başbakanlığında DYP-SHP koalisyonu devam ederken, Erdal İnönü genel başkanlığı bırakma kararını açıkladı ve SHP'nin 11 Eylül 1993'teki 4.
kurultayında yeniden aday olmadı.
SHP'nin CHP ile birleşmesinin ardından, 27 Mart 1995 tarihinde koalisyon hükümetinin sosyal demokrat kanadında değişikliğe gidildi ve Erdal İnönü Dışişleri Bakanlığı görevini üstlendi. Erdal İnönü, 1995 yılının Mart ayında başladığı bu görevini Ekim ayına kadar sürdürdü.
Erdal İnönü, aktif siyaseti bıraktıktan sonra anılarını kaleme aldı. Sevinç İnönü ile evli olan Erdal İnönü, İngilizce ve Fransızca biliyordu.
Kaynak: (A.A)