Ülkücü kültür terk ediliyor
MHP’nin Erciyes Kurultayı’na son vermesi kararını ülkücüleri partiden tasfiyenin yeni bir adımı olarak değerlendiren Aydın eski Milletvekili Bekir Ongun acı konuştu: Ülkücülerden kalan son izler de partiden silinmek isteniyor. Artık MHP zemin değiştiriyor, yön değiştiriyor. MHP, ülkücülerden eser kalmayan bir parti haline getiriliyor.
ALPARSLAN TÜRKEŞ'İN EMANETİ ERCİYES KURULTAYI'NIN İPTALİNE TEPKİ ÇIĞ GİBİ
‘10 yıldır izlenensürecin sonucu’
Ülkücü camianın en önemli Kurultayı’nın sona erdirilmesi karşısında tepkisini dile getiren Hasan Basri Coşkun, “Bu MHP’de yaşanan tasfiyenin sonucudur” dedi
Haber: Macit SOYDAN - Fatih ERBOZ
MHP Malatya eski Milletvekili Hasan Basri Coşkun, Erciyes’in bitirilmesini artık normal gördüğünü söyledi. Coşkun, “Çünkü rahmetli Başbuğumuzdan sonra milliyetçiliğe ait bizim ne kadar rumuzumuz, simgemiz, adetimiz varsa rahmetliyi hatırlatan bunlardan kurtulma dönemine Bahçeli ile başlandı. Erciyes’i rahmetli Başbuğumuz başlatmıştı. Bu partideki yaklaşım bir 10 yıldır izlenen sürecin bir sonucu” dedi. Hasan Basri Coşkun, “Erciyes’teki amaç bütün Türk Dünyası’ndaki gönüldaşların, Ülkücülerin orada birbirlerini görüp oldukları yerdeki problemleri birbirlerine aktararak bir İstişare Kurultayı idi. Bu parti temelini Milliyetçi görüşe sahip insanların potansiyeli üzerine oturtuyorsa partinin Genel Başkanı olarak gitmesi lazımdı. Ama o zaten kendisini öyle görmediği için gitmeye de gerek duymuyor” dedi.
Yılmazer: İyi bir gelişme değil
MHP MYK eski üyesi Ahmet Yılmazer, verilen kararın iyi bir gelişme olmadığını belirterek, kurultayın Alparslan Türkeş’in mirası olduğunu belirtti. Bu tür kurultay etkinliklerinin ortadan kalktığında siyasi hareketlerin yaşama şansının da azalacağını anlatan Yılmazer şunları kaydetti: “Alparslan Türkeş bu Türk kurultayların düzenlenmesine büyük önem verirdi. Örneğin Kocayayla Kurultayı’nı da ilk olarak ben yaptım. Türkeş o zaman Bursa’da beni görevlendirmişti. Bu kurultaylar sayesinde insanlar birbiriyle kaynaşır, o heyecanı paylaşır, aynı zamanda birbirlerine gelenek ve göreneklerini öğretirler. Bu şu anlama gelir, Kars’taki insan Edirne’dekine, Edirne’deki insan Kars’takine geleneklerini öğretir. Bu kurultaylar sayesinde halı desenlerini bile insanlar birbirlerine aktarır. Çorap desenleri yine ilk kez insanlar orada görür.”
Üç önemli miras
Kurultaylar sadece ideolojik içerikli yerler olmadığını da belirten Yılmazer şunları söyledi: “Kültürümüzün güçlendiğini, daha da geliştiğini görürüz. Aynı zamanda Türk kültürünün ananesi ve örfüdür kurultaylar. Haberi aldığımda çok üzüldüm. Ancak buna rağmen rahmetli başbuğ Alparslan Türkeş’in üç önemli mirası vardır. Bunlardan biri Ülkü Ocakları’dır, diğeri Milliyetçi Hareket Partisi’dir, üçüncüsü ise Türk Kurultaylarıdır. Bunlar birbirini tamamlar. Bunlardan birinin ayağını keserseniz, büyük yanlış yaparsınız. Zaten bunların bacaklarını kesmeye de kimsenin gücü yetmez.”
Fikri hareket fikirsizleşiyor
MHP Mersin İl 2. Başkanı Gençağa Meral, Erciyes Kurultayı’nın yapılmamasını değerlendirirken, bunun bir sürecin neticesi olduğunu kaydetti. Bu süreci iyi analiz etmek gerektiğine dikkat çeken Meral şunları söyledi : “Kurultayın yapılmamasından önce olanlar var. Bizim evvela bunları analiz etmemiz gerekiyor. Hareketin var oluş sebepleri ortadan kaldırıldı. İnsanların buraya gelmesi için bir neden kalmadı. Fikri hareket fikirsiz hale geldi. Entelektüel hiçbir açılım yapılmıyor. Bu böyle devam ederse hareketimize özgü başka şeyler de gidecek. Bizi bu harekete bağlayan dokuz ışık vardı. Bugün artık onun yerine sadece Devletçilik diye bir kavram var. Bu kavram da sadece bir şahsın adı.”
Ülkücüleri bir araya getirerek, kaynaşmasına ve ülkenin sorunlarını masaya yatırmasına olanak tanıyan Erciyes Kurultayı’nın iptal edilmesi camianın büyük tepkisine yol açıyor.
Yapılanlar tamamen bilinçli
MHP Mersin eski İl Başkanı Kamil Aydın, Erciyes Kurultayı’nın yapılmamasının Alparslan Türkeş’in mirasının reddi anlamına geleceğini söyledi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ve kadrosunun gerçekleştirdiklerinin Alparslan Türkeş’in Milliyetçi Hareket Partisi’ni ortadan kaldırdığını anlatan Aydın, “MHP’nin bu hale getirilmesi rastgele değildir. MHP’nin misyonunun bilinçli olarak ortadan kaldırıldığı görülüyor. Üzülerek söylüyorum ki bu kadronun aldığı görev budur. Yapılanlardan bunu anlıyoruz. Erciyes Kurultayı’na son verilmesi de bu anlama geliyor” dedi. Kamil Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Zaten Ülkü Ocakları’nı kapatıyorlar. Ülkü Ocakları’nın bu haliyle yaşaması da pek anlamlı gelmiyor. Eğitim, Kültür, Töre, Terbiye gibi bu kurumun değişmez kavramları terk edildi. Bunun dışında rahmetli Başbuğ’un kadrosunda ne kadar isim varsa onları da dışlıyorlar. Onlardan biri de benim. Mevcut yönetimin milliyetçilik anlayışı ile benim Milliyetçilik anlayışım uyuşmadığı için 2003 seçimlerinde Mersin’de birinci parti olmamıza rağmen görevden ilk alınan İl başkanı da ben oldum.”
Devlet Bey birlikten korkuyor galiba
MHP Bitlis eski Milletvekili Halil İbrahim Oral, Erciyes Kurultayı’nın iptal edilmesinin ülkücü hareketin fikir köklerinin sökülüp atılması demek anlamına geldiğini söyledi. Oral, “Bu ilk olmadı. Bu hareketin büyük kazanımlarından rahmetli şehidimizin Gün Sazak’ın mevlitlerinde de baş gösterdi, Ülkü Ocakları’nın kapatılmasında da baş gösterdi. Erciyes, Ülkücü hareket için bir kurultaydı, bir fikir jimnastiğiydi, bir anmaydı, bir beyin, görüş tazelemeydi. Devamını mutlaka zaruret olarak görüyorum ben. İstişare edilerek çalışmaların yeniden başlatılmasını temenni ederim” dedi. Oral sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama öyle anlaşılıyor ki Devlet bey Ülkücülerin bir araya gelmesinden memnuniyet duymuyor. Ülkücüler ne kadar ayrı olurlarsa o kadar çok kuvvet bulacağını zannediyor. Bu hareket gücünü birlikte olmaktan alıyor. Bu hareket bu milletin gönlünde yer edecekse, bu tür birlikteliklerin yer aldığı hareketlerin devamıyla olması lazım. Devlet bey de bundan korkuyor galiba. Öyle algılamak lazım.”
Saraç: Büyük bir kayıp
Avrupa Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu eski Genel Muhasip ve Genel Başkan Yardımcıları’ndan Cevat Saraç, sebebi kendinden menkul olan bu kararı anlamanın çok güç olduğunu belirtti. Saraç, “Bu kararın doğru olmadığını herkes bilir. Sebebi kendinden menkuldür. Milliyetçi Hareket ve Türk Milliyetçiliği önemli bir mevzi kaybına uğramıştır. Bu kararı gelenekleri yok sayan siyasi bir adım olarak nitelendirmek gerekir. Türk dünyasının sivil toplum nezdinde bir araya geldiği, halleştiği zemini yok saymak Türk Dünyası adına büyük bir kayıptır” dedi.
Ruhun dağılması demektir
Erciyes Kurultayı’nın iptal edilmesine tepki gösteren MHP Ağrı eski Milletvekili Nidai Seven, Ülkücü hareketin Erciyes’e her zaman ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Seven, “Birlik, beraberlik, bütünlük ruhunu toparlama açısından Erciyes’in çok büyük etkisi olmuştur. Erciyes’in durdurulması bu ruhun dağılması demektir” dedi. Eski MHP’li Milletvekili Nidai Seven şunları kaydedetti: “Rahmetli Başbuğumuzun işaret ettiği Erciyes Kurultayı bütün Ülkücülerin piknik alanı, ailece katıldığı ve ailece milli değerleri paylaştığı bir yerdir. Dolayısıyla ben buna hiçbir mana veremiyorum. Bir Ülkücünün en fazla üzülebileceği bir noktadır bu.”
Son izler de siliniyor
MHP Aydın eski Milletvekili Bekir Ongun, Erciyes Zafer Kurultayı’nın durdurulmasının MHP’de Ülkücü kültürden vazgeçilmesi anlamına geldiğini söyledi. Ongun, “Zaten Ülkücülerin MHP’den tasfiyesi devam ediyordu, bununla beraber yine Ülkücülerden kalan son izler de silinmek isteniyor. Yani artık MHP zemin değiştiriyor, yön değiştiriyor, MHP’de artık Erciyes’e giden Ülkücüler değil, başka yöne giden yol arkadaşları yer bulur bundan sonra. Tabii herkesi suçlamıyorum tenzih ederim, partide halen Ülkücüler vardır tabii ama önümüzdeki seçimlerde onlar da tasfiye edilir. Ülkücülerden eser kalmayan bir parti haline gelir. İnşallah Ülkücüler yine bu mirasa sahip çıkar diye de temenni ediyorum” diye konuştu.