2003 yılında 4 kişilik bir aile günde 15.2 liraya sağlıklı beslenebilirken, bugün bu beslenmeye 95.5 lira harcıyor. Buna göre 18 yılda açlık sınırı 6.3 katına çıkarak, aynı dönemde 5.58 kat yükselen enflasyonu geçti.
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 2 bin 864 TL''ye yükseldi. Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutardan oluşuyor. Açlık sınırı üzerinden hane halkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 9 bin 906 TL ile 10 bin lira sınırına dayandı.
BİSAM''ın araştırmasında üç büyük ile ait Temmuz 2021 dönemi açlık sınırı verileri de açıklandı. Buna göre İzmir''de açlık sınırı 3 bin 134 lira, İzmir''i, İstanbul 3 bin 33 liralık açlık sınırı ile takip ediyor. Ankara''da ise açlık sınırı 2 bin 821 lira olarak tespit edildi.
Birleşik Metal İş Sendikası''nın araştırma merkezi BİSAM''ın araştırmalarına göre 2003 yılının haziran ayında 4 kişilik bir aile, günlük minimum 15.2 liraya sağlıklı beslenebilirken, bugün ancak 95.5 liraya sağlıklı beslenebilmektedir. Buna göre 18 yıllık zaman zarfında açlık sınırı 6.3 katına çıktı. Aynı dönemde enflasyondaki artış ise 5.58 kat oldu. Buna göre açlık sınırındaki artış genel enflasyonda yaşanan artıştan daha fazla gerçekleşti. Buna göre yetişkin bir kadının sağlıklı beslenmesi için yapması gereken günlük harcama tutarı 24.76 TL, yetişkin bir erkeğin 25.65 TL, 15-18 yaş arası bir gencin 27.24 TL, 4-6 yaş arası bir çocuğun ise 17.80 TL''dir.
BİSAM''ın araştırmasında, günlük harcamalarda Temmuz 2021''de en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 31.23 TL''lik harcama gereksinimi ile oluşturmakta, et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 20.01 TL olduğu belirtilerek şu konulara dikkat çekildi:
"Sebze ve meyve için yapılması gereken harcama miktarı 14.60 TL, ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 6.30 TL''dir. Katı yağ ve sıvı yağ ise 6.94 TL''lik masraf yapılması gereken ürün gruplarıdır. Yumurta için 1.34, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 4,57 TL harcama yapılması gerekmektedir.
Daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 33.9 ile en yüksek paya sahiptir. Et, yumurta ve kuru baklagil grubunun payı yüzde 28.5 ile ikinci sıradadır. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 16.4''dür. Ekmek, makarna vb. için ise pay yüzde 9.3''dür. Diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 12''dir. Bu ay mevsimsel etki ile sebze ve meyvenin payı azalırken, diğer tüm harcama kalemlerinde artış yaşanmıştır. Her bir aile ferdinin sağlıklı beslenmesi için gereksinim duyduğu gıda grubu ve alması gereken kalori miktarı farklılık göstermektedir. Örneğin tüketilmesi gereken ekmek miktarı kadın ve erkek açısından anlamlı düzeyde farklıdır. Süt ve süt ürünleri tüketiminde 15-18 yaş arasındaki bir gencin harcama gereksinimi, yetişkin erkek ve kadından fazlayken, yumurta 4-6 yaş grubu için daha önemlidir. Günlük 95.46 TL''lik harcama içinde en maliyetli tüketim 9.27 TL ile 15-18 yaş arası bir gencin tüketmesi gereken süt ve süt ürünleri miktarıdır. 4-6 yaş arası bir çocuğun tüketmesi gereken yumurta miktarı yetişkinlerden fazladır. "