En çok Yunanistan gülmüştür
Yurt Dışı Eğitime Hazırlık ve Uyum Programı töreninde konuşan Başbakan, bütün ciddiyetiyle "Şu anda dünyada üniversiteye erişme bakımından ikinci sıradayız. Birincisi Yunanistan. Bana verilen bilgiye göre, YÖK Başkanı'nın yalancısıyım. Yunanistan'ı saymayın... Bir vilayetimiz kadar ülke yani. İstanbul'dan biraz küçük. Ama komşumuz. Rahat durduğu müddetçe bizim diyeceğimiz bir şey yok..." diye konuşurken, o bir vilayetimiz kadar olan, o İstanbul'dan küçük olan ülkenin 2004 yılından bu yana peyderpey işgal ettiği 18 adamız geldi aklıma.
Önce, Yunanistan'ı ülkeden saymadığımız için bu işgali de işgalden mi saymıyoruz acaba diye düşündüm ama öyleyse neden "pasaport"la girmek durumunda kaldık Yunan işgali altındaki misal Koyun Adası'na!
***
İzmir, Aydın ve Muğla il sınırları içerisindeki Türk adalarında Yunan bayrağı dalgalanıyor...
Türk adalarına Yunan karakolları kuruluyor ve buralara Yunan askerleri yerleştiriliyor.
Türk adalarına yerleştirilen Yunan siviller silahlandırılıyor.
Yunan komutanlar Türk adalarını "teftiş" ediyor.
Yunan papazlar Türk adalarında Yunan askerleri onuruna ayin düzenliyor.
Başbakan "Yunanistan rahat durduğu müddetçe bizim diyeceğimiz bir şey yok" dedi ya, rahat durmadığında diyeceğimiz bir şey varsa -o bir vilayetimiz kadar olan ülkeye- neden demiyoruz hâlâ!
***
O değil de...
Başbakan üst perdeden, güya Yunanistan'ı küçük görerek filan konuşurken onu dinleyen bir salon dolusu insan da mest olmuş halde gülüyor ya...
Emin olun...
Adalarımızı işgal ettiği halde hiçbir yaptırım uygula(ya)madığımız o küçücük Yunanistan çok daha fazla gülüyordur buna!
***
En üniversiteli eğitimsizler ülkesi(!)
Her köşe başında bir üniversite açılmasına itiraz edenleri "memleketin evlatlarına yükseköğretimi layık görmeyenler" ilan edip "Türkiye'nin üniversiteye erişme bakımından ikinci sırada..." olduğunu söyleyen Başbakan, keşke üniversiteye erişme bakımından dünyada 2'nci sıraya yerleşip de, dünyanın "en eğitimli ilk 10 ülkesi"nin arasına girememeyi nasıl başarabildiğimizi de izah etseydi!
Bu sonuca göre, üniversiteye gidiyor ama eğitilemiyor muyuz yani?
***
Üniversiteye erişimde 2'nci sıradaki Türkiye;
- OECD'nin en zeki ülkeler sıralamasında 41'inci.
- Amerikan "US World News and Report" dergisinin -ekonomi, yaşam kalitesi, refah bakımından- "dünyanın en iyi ülkeleri" sıralamasında 36'ncı.
- GSYH sıralamasında 18'inci.
- 2016 Küresel Refah Endeksinde 78'inci.
Aynı endekse göre;
- Ekonomik kalitede 49'uncu.
- Sağlıkta 52'nci.
- Doğal ortamda 55'inci.
- Siyasi ortamda 65'inci.
- İş ortamında 74'üncü.
- Eğitimde 80'inci.
- Kişisel özgürlüklerde 94'üncü.
- Sosyal sermayede 104'üncü.
- Güvenlikte 126'ncı.
***
Üniversiteye erişimde dünya ikincisiyiz ama Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesindeki URAP Araştırma Laboratuvarı'nın geçtiğimiz yılki sıralamasına göre, o kolayca eriştiğimiz üniversitelerden birini bile sokamamışız "dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi" içine!
Demek ki neymiş?
Marifet üniversite açmak değil, içini iyi yetişmiş akademisyenlerle, akademik eğitim seviyesinde olan öğrencilerle ve bilimsel bilgiyle doldurabilmekmiş!
Marifet, üniversitelerden mezun olan gençlerin istihdamını sağlayabilmek, onları katma değere dönüştürebilmekmiş!
***
GÜNÜN SÖZÜ
"Eğitim, insanın okulda öğrendiği her şeyi unuttuğunda arta kalan şeydir."
Albert Einstein
***
Standardizasyon(!)
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı'ya tavsiyem, kadınların ibadet alanlarından önce o alanları paylaştıkları cemaatin zihnini şekillendiren "din adamı(!)" kılıklı sapkınlarla ilgili bir "standardizasyon(!)" çalışması başlatması...
***
Günün anlam ve önemi
İktidarın sattırmaya, bir kısım muhalefetin de sattırmamaya çalıştığı Şeker Fabrikalarıyla ilgili "Şeker Fabrikalarının Kurulması ve Bunlara Tanınan Ayrıcalıklara İlişkin Kanun"un 93 yıl önce bugün çıkarıldığını biliyor muydunuz?
***
SORU-YORUM
Her Akkuyu cilalaması duyduğunda Çernobil'i hatırlayan kaç kişiyiz?