Emekli aylıkları düşecek mi?

Emekli aylıkları düşecek mi?

Emekli aylıkları düşecek mi?

Yeni SGS ile emekli aylıkları düşecek! Ancak, şu anda emekli olanlar değil, 1999 ve sonrası sigortalı olanların maaşı 223 YTL’ye düşecek

Yeni Sosyal Güvenlik Sistemi, çalışan ya da emekli olan vatandaşlar tarafından henüz net olarak bilinmiyor.  Özellikle emekli aylıklarının düşeceği yönünde yaşanan tartışmalar, zaten yetmeyen maaşın düşeceği konusu endişelere neden oluyor.

Şu anda bir düşüş yok
Şu anda emekli olmuş ve emekli aylığı alan kişilerin maaşlarında bir azalma olmayacak. Hatta bu kişilerin maaşları enflasyon oranına göre yılda iki kez artış gösterecek. Sosyal Güvenlik Yasası’nda yer alan bir hükme göre; çalışanlar için bağlanacak aylık, asgari ücretin yüzde 35’inden az olamayacak. Şu anda asgari ücret 638,70 YTL olduğuna göre, bunun yüzde 35’i 223 YTL ediyor. 
1999 ve sonrası için geçerli
Çalışanların aylıkları kesilecek. Ancak, 8 Eylül 1999’dan itibaren ya da 2008’de ilk kez sigortalı olanların maaş düşecek. Bu tarihlerde sigorta kaydına girenler, emekli olduklarında, prim ödeme gün sayılarına bağlı olarak, asgari ücretin yüzde 35’i kadar aylık bağlanacak. Asgari ücret üzerinden prim ödemiş olan; emekliler, maluller ve ölüm aylığından yararlananlar (ölenin eş ve çocukları), bu alt sınır üzerinden yani asgari ücret üzerinden 223 YTL aylık alabilecekler. Ancak, asgari ücretin yüzde 35’i kadar maaş bağlanması herkesi kapsamıyor. Asgari ücretin üzerinde maaş alanlar, bugün olduğu gibi en yüksek taban olan  maaş alabilecekler.