Elektrik zammı kaçınılmaz

Elektrik zammı kaçınılmaz

Elektrik zammı kaçınılmaz

Enerji tesislerinin özelleştirilmesi elektrik tüketiminde faturayı kabarttı. Özel sektör devlete sattığı doğal gaza 2-3 YKr oranında zam yaptı.

Enerji kaynaklarının özelleştirilmesinin faturasını ödemeye devam ediyoruz. Özel sektör doğalgaz zammının ve barajlardaki su seviyesinin düşmesinin ardından devlete satacakları elektrik için fiyat tekliflerini yine yükseltti. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ son zamlarla birlikte 28-30 YKr aralığında özel sektörden elektrik satın alıyor. Bu TEDAŞ’ın tüketiciye sattığı fiyattan bile daha yüksek. Maliyet artışının yanı sıra, özel sektöre yapılan aylık 400 milyon YTL’lik ödeme, enerji KİT’lerinin borçlarını da yükseltiyor. Bu durum otomatik fiyatlandırma gereği ekim ayında elektriğe yapılacak zammın daha da artmasına neden olacak. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) ihtiyacı olan elektriği Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) ve Türkiye Elektrik Ticaret AŞ (TETAŞ) üzerinden alırken, bu iki enerji KİT’inin verdiği elektrik yetmeyince Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) bünyesinde kurulan mali uzlaştırma sistemi üzerinden özel sektörden temin ediyor.
Birçok şirket fiyat tekliflerini kWh başına 2-3 YKr oranında artırdı.

Özel sektör TEDAŞ’ı
köşeye sıkıştırdı
Fiyat artışı yapanlar doğalgazdan elektrik üretirken, hidroelektrik santraldan (HES) elektrik üreten şirketlerin de fiyat artırımına gittiği gözlendi. Bu şirketler ise barajlardaki su seviyesinin azalmasını gerekçe göstererek fiyat artırdı ve mali uzlaştırma sistemi içerisinde HES’lerden üretilen elektrik fiyatının doğalgazdan üretilen elektrik fiyatını dahi solladığı ifade edildi. Bakanlık yetkilileri, özel sektörün bu yılın başında 1 kWh elektriği kamuya 15-16 YKr’den sattığı ve bu rakamların o dönemde yüksek bulunduğunu belirterek, şu andaki fiyatların ise ortalama 28-30 YKr aralığında olduğuna dikkat çekti. TEDAŞ, şu andaki tüketici fiyatlarının oldukça üzerinde bir fiyata özel sektörden elektrik temin ediyor.