Elektrik zammı herkesi çarptı!

Elektrik zammı herkesi çarptı!

Elektrik zammı herkesi çarptı!

Enflasyon hedefinin altında kalan AKP iktidarının, elektriğe konutlarda yüzde 21, sanayide yüzde 22 gibi insafsız bir zam yapması, herkesi isyan ettirdi. Özellikle maaşına yüzde 2 zam alabilen sabit gelirli kesim, bu zammın altından nasıl kalkacağını düşünüyor!


Elektriğe ‘tasarruf’ zammı!
AKP iktidarının elektriğin fiyatını konutlarda yüzde 21, sanayide ise yüzde 22 artırması vatandaş, esnaf ve sanayiciyi isyan ettirdi

Hükümetin İngiliz vatandaşı Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, elektriğe yapılan acımasız zammın, ‘tasarruf’ amacı taşıdığını söyledi

Hükümetin, elektriğe yaptığı konutlarıda yüzde 21 sanayiye yüzde 22 oranındaki zamma tüm kesimleri çarptı. Karnın doyurmakta zorlanan vatandaş “elize geçen bir para yok, bunu nasıl öderiz” diye kara kara düşünmeye başladı. Tüm kesimlerin belini büken bu akılalmaz zam oranlarına esnaftan, sanayiciye tepkiler sürüyor.  AKP’nin İngiliz vatandaşı olan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, dalga geçer gibi zammı tasarruf amacıyla yaptıklarını ifade ederek ilginç bir savunmada bulundu.

Enerji üretmeliyiz
Türkiye’nin elektriğin neredeyse yüzde 60’ını ithal girdilerle ürettiğini söyleyen Şimşek, “Hidroelektrik ve nükleer santrallere ağırlık verilmeli. Bütün bunlar Türkiye’nin hem dışa bağımlılığını azaltacak hem de önümüzdeki dönemlerde özellikle elektrik fiyatlarının rekabet unsuru anlamında Türk şirketlerini destekleyici nitelikte olmasını sağlayacak” dedi.

Gaz lambası ile protesto
Türk Eğitim-Sen Kayseri 2 No’lu Şubesi’ne bağlı üyeler, elektriğe yapılan zammı ampul kırıp gaz lambası yakarak protesto etti.  Şube Başkanı Ali İhsan Öztürk, Türkiye gündeminde yaşanan olaylara tepki göstermeye devam edeceklerini belirterek, elektriğe yapılan yüzde 22’lik zamla vatandaşın zor duruma düştüğünü söyledi. Öztürk, “ Hükümet vatandaşın belini iyice büktü. Yapılan elektrik zammını eleştirmek için ampul kırıp gaz lambası yaktık. Tepkimizi bu şekilde duyuracağız” dedi..


Bütçe perişan
Elektrik Mühendisleri Odası  Genel Başkanı Musa Çeçen, “Otomatik zam sistemiyle 4 kişilik ailenin aylık elektrik faturasını 80-100 YTL’ye çıkaracak süreç başlayacak” dedi. YPK’nın kararıyla elektrik zammının  1 Temmuz, 1 Ekim, 1 Nisan tarihlerinde yılda 3 kez ayarlanmasının sağlandığını ifade etti.

Sanayici kızgın
Konya Ticaret Odası Başkanı  Hüseyin Üzülmez, zammın istihdama, üretime olumsuz yansıyacağını öne sürerek, “Enflasyon yükselecek, faizler de tekrar yükselme trendine girecek” dedi. Üzülmez, “ Daha makul zam yapılmalıydı. 6 ay içinde bu şekildeki elektrik zammı, üretilen malların fiyatlarının da artmasına yol açacak” diye konuştu.

Vergisinden bile KDV alıyorlar!..
Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, “Elektrikte vergi üzerinden KDV alınması anlamsızdır. 24 milyon elektrik abonesinin cebinden ayda sadece KDV farkı olarak 30 milyon YTL para haksız yere ekilmektedir” dedi. Dinç, “elektrik zammının tüketicinin cebindeki deliği onarılmaz şekilde büyüttüğünü” ileri sürdü. Elektrik zamlarının üretici ve tüketici fiyat endekslerinin yükselmesine neden olacağını ifade eden Dinç, “Pek çok sektörün girdisi olan elektrik fiyatlarının artması ile tüm sektörlerde katlamalı bir zam furyası haline dönüşecektir. 6 ayda toplamda yüzde 45’e ulaşan bir zammın hiçbir ekonomi politikasıyla izahı mümkün değildir” diye konuştu.