Yaz aylarında döviz kurlarında yaşanan hızlı artış nedeniyle zamlanan elektrik fiyatlarında indirim bekleniyor. Yüksek faturalarla mücadele eden sanayici ve vatandaşlar, hem döviz kurlarının gerilemesi hem de petrol fiyatlarının ucuzlaması nedeniyle elektrikte indirimin gerektiğini vurguluyor.
Ağustos ayında 7.23 TL zirvesini gören dolar kuru bugünlerde 5.20 TL seviyelerinde işlem görüyor. Petrol fiyatları da 59 dolar ile son 1 yılın en düşük seviyesine indi. Döviz kuru artışı nedeniyle ağustos, eylül ve ekim aylarında elektriğe art arda zamlar yapıldı. Bu 3 aydaki elektrik fiyat artışı yüzde 27'yi buldu. Elektrik Mühendisleri Odası verilerine göre 2017 yılı sonuna kıyasla elektrik fiyatı konutta yüzde 44.9 artarken; sanayi, ticarethane, tarımsal sulama ve aydınlatma tarifelerine yapılan zam ise yüzde 70'i aştı.
3 AYLIK PERİYOD BİTTİ
Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, vergi ve diğer paylar da eklendiğinde 1 Ekim itibarıyla en fazla elektrik parasını kilovatsaat başına 0.678841 TL ile ticarethaneler ödüyor. Alçak gerilim elektrik kullanan sanayi tesisleri kilovatsaat başına 0.614297 TL öderken, konutlar da elektriğe 0.597231 TL veriyor. 0.629959 TL olan tarımsal sulama elektrik fiyatı da çiftçinin belini büküyor. Normalde, elektrik fiyatları için 3'er aylık dönemler halinde maliyet esaslı fiyatlandırma mekanizması uygulanıyordu. Ancak ağustos, eylül ve ekim aylarında yapılan zamlar ile bu mekanizma fiilen ortadan kaldırıldı. Her ay yapılan zamlar, maliyet artışlarının yanı sıra enflasyonun da yükselmesine neden oldu.
ARTIŞLAR ZAMANA YAYILMALI
Elektrik fiyatlarının sanayiciye büyük yük getirdiğini ifade eden İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister, indirim beklediklerini söyledi.
Devletin elektrik fiyatlarına makro düzeyde baktığını anlatan Pelister, elektrik üretim firmalarına 12.5 ve 5.5 sent gibi taahhüt fiyatlar verildiğini ve bununla ilgili bir fiyat güncellemesi yapıldığını kaydetti. Son 1-2 yılda ciddi oranda artmayan elektrikte zammın çok kısa sürede uygulandığını dile getiren Pelister, “Bu kadar kısa sürede zam yapılması, elektriği yoğun kullanan sanayiciyi zor durumda bıraktı. Bunun biraz daha zamana yayılarak ve sanayicinin önünü görecek şekilde yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
REKABETİMİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Yüksek elektrik fiyatlarının önemli bir maliyet oluşturduğunu vurgulayan İKMİB Başkanı Adil Pelister, “Bizim yoğun elektrik kullanan sektörlerimiz var; plastik, kauçuk gibi. Bazı üyelerimizin her ay 400 bin TL ödediği aylık elektrik faturası 2-3 ay içinde neredeyse 650-700 bin TL'ye çıktı. Elektrik fiyatları düşmezse rekabet de olumsuz etkilenir. Tabii yatırımlar da etkilenecek. Böyle devam ederse enflasyonu da getirir yanında. Elektrikteki zammın ürün bedeline yansıması kaçınılmaz” dedi.