Serkan TALAN / YENİÇAĞ
Elazığ’da meydana gelen 6,8 şiddetindeki depremde 39 kişinin hayatını kaybetmesi AKP iktidarının depremle mücadele politikalarını yeniden tartışmaya açtı. Muhalefet partilerinin depremle mücadeleyi Meclis gündemine taşımasına AKP’nin sessiz kalması yeniden gündeme geldi.
Geçtiğimiz aylarda İYİ Parti’nin konuyla ilgili Meclis’e verdiği araştırma önergesi AKP’nin ve MHP’nin oylarıyla reddedilirken, CHP’nin verdiği bir soru önergesi ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yanıtsız bırakılmıştı.
ARAŞTIRMA ÖNERGESİ REDDEDİLDİ
Elazığ’daki depremden 3 ay önce İYİ Parti’nin verdiği araştırma önergesi AKP’nin ve MHP’nin oylarıyla reddedilmişti. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu’nun imzasıyla Meclis’e verilen önergede büyükşehirlerde yaşayan vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması için deprem hazırlıklarına yönelik çalışmaların yapılması için Meclis araştırması yapılması istenmişti.
CHP’NİN ÖNERGESİ YANITSIZ KALDI
Öte yandan İYİ Parti’nin araştırma önergesinden bir hafta sonra CHP’nin verdiği soru önergesi ise yanıtsız kalmıştı. CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan Gaziantep’te Gaziantep’te olası bir deprem anında alınan tedbirleri, acil toplanma alanlarını, il ve ilçelerdeki binaların kaçında dayanıklılık testinin yapıldığını yazılı bir soru önergesi vererek Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sormuştu. Ancak Bakan Kurum, soruları yanıtsız bırakmıştı.
Kaplan, Bakan Kurum'dan şu sorulara yanıt istemişti:
"Gaziantep ilinde, kaç “acil toplanma alanı” bulunmaktadır? Bu “acil toplanma alanlarının” açık adresleri ve ilçelere göre dağılımı nedir?
Gaziantep ilinde, olası bir deprem durumunda, “acil toplanma alanlarının” büyüklüğü nedir? İl ve ilçelere göre ayrı ayrı belirtilmek suretiyle her alan ortalama kaç metre karedir? Toplanma alanlarına her metrekareye kaç kişi düşmektedir?
Gaziantep ili ve ilçelerinde dayanıklılık testi yapılan bina sayısı kaçtır? İl merkezi ve ilçeler ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle dayanıklı bina sayısı kaçtır? Riskli bina sayısı kaçtır?
Gaziantep ili ve ilçelerinde kaç okulda depreme dayanıklılık testi yapılmıştır? Kaç okul risklidir? Riskli olan okullar için Bakanlığınızca ne tür bir tedbir ya da önlem alınmıştır?
Dayanıklılık testi sonucunda, riskli görülen kaç okulda halen eğitim devam etmektedir?
Gaziantep ili ve ilçelerinde kaç hastanede depreme dayanıklılık testi yapılmıştır? Kaç hastane risklidir? Riskli olan hastaneler için Bakanlığınızca ne tür bir tedbir ya da önlem alınmıştır?
Gaziantep ili ve ilçelerinde kaç kamu binasına depreme dayanıklılık testi yapılmıştır? Kaç kamu binası risklidir? Riskli olan kamu binaları için Bakanlığınızca ne tür bir tedbir ya da önlem alınmıştır?
Özellikle Nurdağı ve İslahiye’nin birinci dereceden deprem bölgesi olmasına karşılık, bu bölgelerde herhangi bir deprem olasılığında bakanlığınızca alınacak önlemler nelerdir?
Türkiye genelinde 2002-2019 yılları arasında, yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle toplanan deprem vergisi ne kadardır?
10. Gaziantep ilinde 2002-2019 yılları arasında, yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle toplanan deprem vergisi ne kadardır?
11. Kamuoyu ve basına da yansıyan “Şehitkâmil İlçemizde, depremde toplanma alanları ve depremde sahra hastaneleri olarak planlanan (METRO Arkası) bölgesi imara açılarak 15 er katlı binalar yerine dikilmiştir” iddiası doğru mudur? İddia doğruysa bu alan hangi gerekçeyle ve hangi kurum tarafından imara açılmıştır?"