İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'Suriye'de Barışa Açılan Kapı' teması ile gerçekleştirilen, CHP'nin düzenlediği Uluslararası Suriye Konferansı'na katıldı.
Konferansa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP milletvekilleri, akademisyenler, siyasi parti temsilcileri, gazeteciler ve Suriye'den bazı isimler katıldı.
Suriyelilerin ülkelerinde inanmadıkları bir savaşa katılmak yerine Türkiye'ye sığındığının farkında olduğunu belirten İmamoğlu, konuşmasında "Bugün Suriye'de yaşanan çok taraflı savaşta deyim neredeyse az iti it izine karışmış durumdadır. Kim kiminle savaşmaktadır bilinmemektedirler." dedi.
"SUÇLAMAK DOĞRU OLMAZ"
İmamoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bazı karar vericiler ne yazık ki yangına körükle gitmeyi tercih etmektedir. Yanı başımızdaki bu dost ülkeden göç edenleri ülkemize almakla kalmadık ne yazık ki bir çoğunu kendi haline bıraktık. Suriyeli göçmenlerin çoğu ülkelerinde inanmadıkları bir savaşa katılmak yerine kendilerine bir gelecek kurmak için ülkemize sığındıklarının farkındayız. Onları suçlamak doğru olmaz. Bu insanlar savaşı kabullenmedikleri için bugün bizimle beraber yaşıyorlar. Önce güney illerimize yerleştiler sonra tüm şehirlere yayıldılar.
"Ayrıca 20 ila 25 bin arasında hiçbir kaydı bulunmayan, 150 bini de farklı illerde kayıtlı olduğu halde İstanbul'da daimi yaşadığı bilinen Suriyeli var. İstanbul'da mülteci ve göçmen sayısına ilişkin itibar edeceğimiz sayıya ulaşmak oldukça zor. Bu sorunu yönetmek için ciddi bir biçimde hep birlikte çalışmak zorundayız. İnsanla toplumla ilgili her sorun ilk bakışta göründüğünden çok daha farklı boyutlara ulaşır. İtinayla politikaları sürdürmeyi gerekir."
"YABANCI ORGANİZASYONLARDA ÇALIŞMAK MECBURİYET"
Batılı toplumların tamamında göçmenlerin ırkçılık sorunu tetiklediğini belirten İmamoğlu, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
"Soydaşlarımızın karşılaştığı sorunları son 50 yılda karşılaştık ve derinden biliyoruz. Bu sorunları biliyoruz ve çok da kafa yormadığımız sorunlar bunlar. Halledilmesi zor sorunlar olduğunu kabul etmeliyiz. İBB olarak göreve geldiğimizin 14. gününde göçmen ve mülteci konusunda ihtiyaç ve öncelikleri anlamak için uzman sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerle bir araya geldik. Koordinasyon eksikliğinin giderilmesi için çok önemli adımlar attık. Sorunun boyutunu tam olarak bilelim ki çözüm bulmak için hep birlikte çalışalım istedik. İBB olarak eş zamanlı biçimde İstanbulluların ve burada yaşayan mülteci ve göçmenlerin hassasiyetini anlamak için göç parametresi çalışmalarına başladık.
"Psikolojik ve manevi destek vermemiz gereken acil vakalar gelişiyor ve her gün artmakta. Üçüncü adım olarak mültecilerin durumlarının iyileştirilmesi ve büyük sorunun kalıcı bir şekilde çözülmesi için yabancı organizasyonlara çalışmanın bir mecburiyet olduğunu farkındayız. Dostlarımızla çözüm önerileri geliştireceğiz. Uluslararası arenada ortak akla ulaşma çalışmalarımız devam edecek. Bu sorunla tek başına baş etmemizi kimse bizden bekleyemez. Sorun uluslararası bir sorundur. Bu sadece bir mülteci sorunu değil tarihteki en büyük yer değiştirmelerden biridir.
"Nihai hedefimiz Suriye'nin istikrara kavuşturulması ve Suriyelilerin oradaki hayatlarına en özgür biçimde dönebilmesinin sağlanmasıdır. Bu çözümde yolumuzu aydınlatacak en değerli ışık toplumsal vicdanımızdır.
"Özetle Suriyelileri elbette ve asla kendi kaderine terk etmeyeceğiz. Onların daha insani koşullarda yaşamları için uluslararası arenayı harekete geçirmek için her türlü uygulamayı yapacağız."