Ekonomist Mustafa Sönmez, dünyada doların güçlenmesi, Rusya''nın Ukrayna''yı işgal hareketinin emtia, özellikle enerji fiyatlarını tırmandırmasının Türkiye''de dümen tutmakta zorlanan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ı bira zdaha sarsacağı görüşünü dile getirdi.
Gazete Duvar''da yayınlanan yazısında "20 Aralık’ta devreye alınan Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile döviz fiyatlarını kontrole aldığını sanan iktidar, bu uygulamanın astarının yüzünden pahalı olduğunu bu hafta görmeye başladı. TL’de kalan gerçek kişilere döviz getirisi garantisi vererek uygulamaya sokulan KKM’de 3 ayın sonunda 591 milyar TL toplandığı ve bunun yüzde 58’inin döviz bozdurularak sağlandığı açıklandı" diyen Sönmez, şöyle devam etti:
''DOLARLAŞMA, İDDİA EDİLDİĞİ GİBİ PEK DE GERİLETİLEBİLMİŞ DEĞİL''
"Önce gerçek kişiler için kurgulanan KKM, bazı vergi teşvikleri de verilerek şirketleri, yurt dışındaki yurttaşları, sonunda tüm yabancı yatırımcıları kapsama alanına aldı. Yine de ulaşılan tutar, tüm mevduatların yüzde 9,5’undan ibaret ve toplam mevduatların yüzde 64’ü hala dövizde. Dolarlaşma, iddia edildiği gibi, pek de geriletilebilmiş değil.
''ENFLASYONU KAMÇILADIĞI SIR DEĞİL''
KKM’nin öteki yüzü ise ağır bir vergi harcaması, bütçe açığı ve Merkez Bankası üstünden yeni bir enflasyon kaynağı olması. Son 3 ayda KKM’de toplanan mevduata sağlanan döviz getirisinin yükünü, 15 TL’nin eşiğine gelen doların fiyatı belirleyecek. Üç aylık vadesi dolan ilk posta mevduatlara ödenen getiriler ortalama yüzde 20’yi buluyor. Bu yükün sadece yüzde 4,25’ini (yıllık faizin dörtte biri) bankalar öderken, eksik kalan yüzde 16’ya yakın yük, Hazine ve Merkez Bankası’nın sırtında. Bunun bir yandan ağır bir vergi hovardalığı olduğu ve bütçe açığı yaratacağı, bir yandan da Merkez Bankası’nı emisyona zorlayarak enflasyonu kamçılayacağı sır değil.
''DOLARIN ÜSTÜNDEKİ BASINÇ BİRİKİYOR''
KKM yükünün ne boyuta ulaşacağı her gün konuşulacak ve konuşulurken gözler sürekli dolar kurunda olacak. Doların üstündeki basınç birikiyor. Bir yandan dünyada doların güçlenmesi gerçeği var. Öte yandan 12 ayda ödenmesi gereken 177 milyar dolarlık dış borç yükü duruyor. Cari açığın, Ocak ayında yıllığı 20,2 milyar doları buldu ve izleyen aylarda yıllığını 30-35 milyar dolarlarda görmek çok mümkün. Artan dünya fiyatlarının da etkisiyle ithalat faturası kabarırken ihracat tekliyor ve turizm, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle derin hayal kırıklığı yaşıyor. Bütün bunlar, dövizi yukarı tırmandıracak etkenler ve beraberinde üretim maliyetlerini artıracak, enflasyonu daha da yukarı çekecek olumsuzluklar.
''İYİCE KÖŞEYE SIKIŞTIRACAK''
Yüksek enflasyonun yol açacağı durgunluk ve dipten gelen yeni bir işsizlik dalgası, Erdoğan’ı iyice köşeye sıkıştıracak diyebiliriz. "