Mehmet Akgün /YENİÇAĞ
Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi'nin "2020'ye Girerken Seçmen Gözünden Siyasete Ve Türkiye'ye Bakış" çalışmasına göre 2017 Referandumunda başladığı görülen seçmen hareketlenmesi 31 Mart'ta iyice belirginleşti. Araştırmaya göre AKP oy kaybetmeye devam ediyor.
EKONOMİK SORUNDAN ŞİKAYETÇİ
Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre, seçmenler AKP'nin gündeme getirdiği politikalara ve yönetim tavrına desteğini büyük ölçüde çekmiş görünüyor. Araştırmada AKP döneminde Türkiye'nin sosyal ve siyasal anlamda gerilediğini belirten vatandaşlar çözülmesi gereken sorunları ekonomi, kadın, insan hakları, adalet ve eğitim olarak sıraladı. Aynı araştırmada AKP'li olduğunu belirtenlerin yüzde 52'si de ekonomik sorundan şikâyetçi.
İLK SIRALARDA GÖRÜLEN SORUNLAR
Araştırmaya katılanlar AKP'nin ekonomi başta olmak üzere, kadın, insan hakları, adalet ve eğitim konusundaki politikasını beğenmiyor. AKP'li olduğunu belirtenlerin yüzde 52'si ise ekonominin kötü durumda olduğunda hemfikir. Mutfak harcamalarına yetişememekten kaygı duyanların sayısının bir önceki yıla göre arttığı vurgulanan araştırma sonucuna göre ekonomik krizin nedenleri arasında yolsuzluk, Suriye politikası, dışa bağımlılık, kamudaki israf ve Suriyeli sığınmacılar ilk sıralarda yer aldı.
HER KESİMDEN SEÇMEN TERK EDİYOR
Araştırmaya göre: AKP yüzde 42.6'dan yüzde 35.9'a, Cumhur ittifakı toplamı ise yüzde 53.7'den yüzde 46.9'a gerilemiş görünüyor. Kaybedilmiş yüzde 6.8'lik oy oranı yaklaşık 3 milyon 5 bin seçmene denk geliyor. AKP'yi terk edenler arasında her kesimden seçmen var. AKP'ye oy vermeyeceğini söyleyenler arasında eğitimliler ve erkekler ön planda yer alıyor. Anamuhalefet Partisi CHP’nin oy oranı ise 26.3'e çıkmış görünüyor. Davutoğlu liderliğindeki Gelecek Partisi'ne ve Babacan'ın parti girişimine ilgi henüz oldukça düşük.
AKP'ye oy vermeyeceğini söyleyenler arasında eğitimliler ve erkekler ön planda yer alıyor. Araştırmada vatandaşların yüzde 69'u Türkiye'nin bir ekonomik kriz içinde bulunduğunu düşünüyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini istemeyenlerin oranı ise yüzde 68
ABD VE ARAPLAR SEVİLMİYOR
Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezinin anketine yanıt verenlerin büyük bölümünün yüzü Batı'ya dönük, çoğunluk Avrupa Birliği'nden yana. Ancak ABD karşıtlığı çok güçlü. Sırasıyla Arap Birliği, ABD ve İran ise en uzak durulması gerekenler listesinde üst sıradalar. Seçmenlerin yüzde 66'sı Türkiye'nin Suriye politikasını yanlış buluyor.
Araştırmada vatandaşların yüzde 69' Türkiye'nin bir ekonomik kriz içinde bulunduğunu düşünüyor. Kriz olmadığını düşünenler sadece yüzde 14. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini benimsemeyenlerin oranı ise yüzde 68 olarak belirtilirken seçimlerde Erdoğan'a oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 40'ı da mevcut sisteme karşı. Sistem değişmeli diyen MHP'lilerin oranı yüzde 54'ü buluyor. 2018'den bugüne neredeyse her dört seçmenden biri siyasi tercihini değiştirmiş durumda; AK Parti'nin seçmen desteğinde ağır, fakat istikrarlı bir azalma, CHP'nin seçmen desteğinde istikrarlı olup olmadığı henüz belli olmayan ağır da olsa bir yükseliş varken, MHP, İYİ Parti ve HDP 2018'deki oy oranlarını koruyorlar.