Ekip yine iş başında

Ekip yine iş başında

Ekip yine iş başında

Anadolu federe devleti peşinde koşan Turgut Özal’ın ulakları Hasan Cemal ve Cengiz Çandar yine sahnede. ABD’nin, Karayılan için “uyuşturucu kaçakcısı” açıklamasını yaptığı sırada, Kuzey Irak’ta Mesud Barzani ile Kürt açılımını konuşuyorlardı...


Muhteşem ikili yine iş başında!

Esrarengiz Bebek buluşmasının katılımcıları gazeteciler Cengiz Çandar ve Hasan Cemal, peşmerge reisi Barzani’nin ayağına kadar gidip, Türkiye’ye gönderdiği mesajlarını taşıdılar 


Haber: Fatih ERBOZ

Sorosçu Can Paker, TRT eski Genel Müdürü Cem Duna MİT eski Müsteşarı Sönmez Köksal, CIA ajanı Büyükelçiler Eric Edelman ile Mark Parris ve AB Temsilcisi Karen Fogg’unda katılımıyla  18 Şubat 2005’te düzenlenen yemekli toplantının diğer iki katılımcısı Cengiz Çandar ve Hasan Cemal yine iş başında. İstanbul Bebek’teki yemeğin ardından özellikle sözde Kürt sorununa el atan ikili, hararetli açılım tartışmalarının yaşandığı bir dönemde Irak’ın kuzeyine giderek peşmerge reisi Mesut Barzani ile röportaj yaptı. İkilinin ’çanak’soruları karşısında coşarak Erbil’e konsolosluk, PKK’ya af isteyen, Türkiye’ye akıl veren peşmerge reisi Barzani, AKP’nin açılım çalışmalarına da tam destek verdi. İşte Milliyet gazetesi yazarı Hasan Cemal’in kaleme aldığı röporjadan bazı satır başları:

PKK’ya af çıkarın
* Açılımı olumlu buluyoruz ve destekliyoruz. Evet, PKK’nın dağdan inmesi ve silah bırakması lazım. Ama bu konuda Türkiye’nin de yapması gerekenler var tabii. Bu Türkiye’nin iç işidir ama af dahil bazı adımların atılması gerekir. Kürt sorunu ve PKK’ya ilişkin çözüm Diyalogdan ve birbirini anlamaya çalışmaktan geçer
* Erdoğan hükümetinin Kürt ve PKK meselesindeki politika tercihi ’doğru’, ’barışçı bir çözüm’için Irak Kürdistan Yönetimi olarak her türlü desteği vereceğiz. ’Her şeyi deneyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti’yle ilişkilerimizin PKK’ya, PKK’nın dağdan indirilmesine bağlanmasını doğru bulmuyoruz. Dağdan inmek elbette olumlu etki yapacaktır. Ama şunu iyi bilin: PKK’nın politikalarından biz sorumlu değiliz.

Konsolosluk açın

* Kürdistan yönetiminin Türkiye’yle ilişkileri çök kötü bir dönemden geçti. Gerek ilişkilerin düzeyi ve muhatap alınma konularında, gerekse askeri operasyonlarla ilgili olarak ilişkiler kötüye gitti. Bugün artık kara kış geride kaldı. Artık bahar geliyor. İlişkiler düzelmeye başladı. Daha yapılacak çok iş var. Türkiye’nin Erbil’de konsolosluk açmasını beklediklerini söyledi (Hasan Cemal’in notu: Güvenilir Dışişleri kaynaklarından edindiğim izlenimler bunun yakın olduğunu gösteriyor).
* ABD’nin Irak’tan çekilmesi hem Irak’ın güvenliğini, hem de Irak ve bölgenin istikrarını olumsuz etkiler. Irak karışabilir. Kaos çıkması da, bir iç savaş ihtimali var.Irak bölünebilir de, parçalanabilir de.


Gerilla Cengiz Çandar
Cengiz Çandar 1971’de Filistin kamplarında gerilla eğitimi aldı. 1990’larda NATO’da eğitim veren Çandar “ABD Çevik Kuvvet karargâhına girebilen ilk Türk gazeteci” olma özelliğine sahip. ABD eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz ve Amerikan kasabı Paul Wolfowitz’in yakın dostu olan Çandar ve “Amerika’yı geçmişin anti- Amerikan duyguların zerresi kalmayacak ölçüde kavradığını” ifade eden Çandar, “Kürt Açılımı” nın miladı sayılan dönemde Turgut Özal’ın danışmanlığını da yaptı.


Provokatör Hasan Cemal
Sık sık Kuzey Irak’tan bildiren, Talabani ve Barzani’nin yanısıra PKK elebaşıları ile yaptığı röportajlarla gündeme gelen Hasan Cemal en son Kandil Dağı’nda Murat Karayılan ile görüştü. 1970’li yıllarda darbe ortamı hazırlamak için provokatörlük yaptığını ve 12 Mart öncesinde Sıhhiye Orduevi’ne bomba atılmasını planladığını belirten Cemal, bir yazısında şu itiraflarda bulundu: “Ankara’da ‘organize işler’in içindeydik. Bize çalışan bazı devrimci gençler sağda solda bomba patlatarak asker için darbe ortamı oluşturuyordu.