Einstein kendi eliyle mutluluğun formülünü yazmıştı. 1,56 milyon dolara satılmıştı. O notta ne yazıyordu

Einstein kendi eliyle mutluluğun formülünü yazmıştı. 1,56 milyon dolara satılmıştı. O notta ne yazıyordu

Fizikçi Einstein bir garsona (bazı kaynaklara göre ise bir kuryeye) bahşiş vermeye çalışıyor ancak kabul edilmeyince ona "mutluluğun tarifini" yazdığı iki not veriyor. O not yıllar sonra 1.56 milyon dolara satılıyor.

1922 yılında Tokyo'da kalan Einstein bir garsona hizmeti karşısında bahşiş vermek istiyor. Ancak Japonya'da bahşiş bırakmak, aldığınız hizmetten memnun olmadığınız anlamına gelebiliyor yani Japonlar bunu hakaret olarak algılıyor.

Einstein ise garsona bahşişini para olarak veremeyince kendi el yazısıyla Almanca olarak kaleme aldığı iki adet not bırakıyor. Ondan bu notları saklamasını istiyor ve gelecekte çok değerli olabileceklerinin altını çiziyor. Yanılmıyor da...

Bu arada bir not daha düşelim, bazı kaynaklar bahşiş kabul etmeyen söz konusu kişinin Einstein'ın otel odasına bir mesaj getiren Japon bir kurye olduğunu söylüyor. Ama gerçek değişmiyor, Einstein da olsan Japonya'da bahşişin geçmiyor.

PEKİ BU 95 YILLIK NOTLAR DA NE YAZIYOR?

Peki bu notlar da ne yazıyordu? Einstein'ın el yazısıyla yazılmış bu notlar aslında "mutluluğun formülü"nü kapsıyor. 

Einstein'ın yaşam ve mutluluk üzerine görüşlerini kapsayan bu notların ilkinde "Sakin ve mütevazı bir yaşam, başarı peşinde koşmanın neden olduğu daimi huzursuzluktan çok daha fazla mutluluk getirir" yazıyor.

Diğerinde ise "İstek varsa varsa mutlaka bir yol da vardır" sözleri yazılı.

Aradan geçen yılların ardından ortaya çıkan ve müzayede evi tarafından 5 bin ile 8 bin dolar değer biçilen imiz ilk not 1,56 milyon dolara yani yaklaşık 5,82 milyon liraya satılırken 4 ile 6 bin dolar değer biçilen "İstek varsa mutlaka bir yol da vardır" yazılı ikinci not ise 240 bin dolara yani yaklaşık 895 bin liraya alıcı buluyor.