Ehliyet alacaklar acele etsin

Ehliyet alacaklar acele etsin

Ehliyet alacaklar acele etsin

Yenileme çalışmaları süren MTSK Yönetmeliği, yılbaşından sonra eğitim süresini uzatacak. Bu, kurs ücretlerinin artması demek. 

Ehliyet için acele edin!
Sürücü adaylarına kötü haber: Yılbaşından önce yürürlüğe girmesi beklenen yeni yönetmelikle ehliyet sahibi olmak isteyenlerin hem eğitim süresi uzayacak, hem de kurs ücretleri artacak

Yılbaşından önce yayınlanması beklenen yeni taşıt sürücüleri kursu yönetmeliği ile sürücüler daha fazla eğitim almak zorunda kalacak, bu da kurs maliyetlerine yansıyacak. Sürücü Kursları Birliği Derneği Genel Başkanı Vedat Şahin, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün, Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu (MTSK) Yönetmeliği’nin değiştirilmesi için yaptığı çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şimdiye kadar sınavların belirli bir güzergahta ve 15-20 dakika gibi kısa bir sürede yapıldığını dolayısıyla değerlendirmenin yeterli olmadığını ifade eden Şahin, yeni yönetmeliğin bunu önleyeceğini söyledi.

Her güne sınav
Mevcut uygulama ile sınavları 2 haftalık hizmet içi eğitimden geçen Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmenlerin yaptığını ve sınavların hafta sonları, çok yoğun olmayan güzergahlarda gerçekleştirildiğini anlatan Şahin, “Bakanlığımız, özel yetiştirilmiş sınav yapıcılar tarafından haftanın her günü sınav yapılması yönünde çalışma yürütüyor” dedi. Araç kullanmakla, güvenli araç kullanmanın ayrı ayrı şeyler olduğunu belirten Şahin, “Türkiye’de herkes araç kullanıyor ama trafik kurallarına uyarak araç kullananların sayısı az” dedi.

Puanlama da değişecek
Şahin, sadece sürücü kurslarındaki eğitimin yeterli olmayacağını, televizyon programlarında ve okullarda da bu konunun sık sık işlenmesi gerektiğni belirtti.  Şu anda direksiyon sınavlarından geçme notunun 70 olduğunu, bunun yüzde 30 bilgi ve beceri eksikliği ile ehliyet alınabildiği anlamına geldiğini ifade eden Şahin, sınavlarda puanlama sisteminden de vazgeçilmesini istedi.

20 saat ders veren yok!
Sürücü kursları olarak 20 saat direksiyon dersi verme mecburiyetleri bulunduğunu ifade eden Şahin, “300 lira ücret alan bir kursun 20 saat direksiyon dersi vermesi mümkün değil. 20 saat direksiyon eğitimi vermenin karşılığı zaten 300 lira eder. Bunun içinde vergimiz, KDV’miz, diğer masraflarımız var” dedi.

Türkiye’de 2 bin 700 sürücü kursu var
Yurt genelinde 2 bin 700 sürücü kursu bulunduğuna işaret eden Şahin, “Türkiye’de sürücü kursu açılması son derece kolaylaştırıldı. Nüfusa göre haddinden fazla sürücü kursu var. Bu da aşırı bir haksız rekabete, kurs fiyatlarının düşmesine ve yeterli eğitimin verilmemesine neden oluyor. Sınavlar çok kolay olduğu için az bir eğitimle dahi insanlar sınavlardan geçebiliyor. Şu anda 200-300 liraya sürücü adayı kursa yazılabiliyor” dedi.