Eğitim paraya sıkıştı

Eğitim paraya sıkıştı

Eğitim paraya sıkıştı

Eğitim paraya sıkıştı
Liselerin 4 yıla çıkmasıyla sistem içinde kalan öğrencilerin derslik ihtiyacını 36 bine çıkarması MEB’i güç durumda bıraktı. Bakan Çelik, 250 milyon YTL ek ödenek istiyor

Milli Eğitim Bakanlığı derslik yapımı, okulların depreme dayanıklılığının artırılması ve taşınabilir eğitim binaları için gelecek yıl 250 milyon YTL ek ödenek talep ediyor. Milli Eğtim Bakanı Hüseyin Çelik, istediği 250 milyon YTL’nin 30 milyon YTL’sini ortaöğretime derslik yapımında kullanmayı planlıyor. Ortaöğretim süresinin 4 yıla çıkarılması nedeniyle mezun olamayıp eğitim sistemi içinde kalacak 700 bin öğrencinin ihtiyacıyla birlikte ilave 36 bin dersliğe gereksinim duyuluyor.  Okulların depreme dayanıklılığının artırılması projesi kapsamında da 60 milyon YTL ek ihtiyaç belirten Bakanlığın, proje ödenek tavanı 105 milyon YTL’ye ulaşıyor. Bakanlık büyük onarım işleri için 80 milyon YTL ve taşınabilir eğitim binaları için de 30 milyon YTL ek ihtiyaç ödeneğine gereksinim duyuyor.

Üniversite ihtiyaçları
Yeni kurulan üniversitelerin inşaat ve donanım işleriyle tıp fakültelerindeki kontenjanların artırılmasına yönelik işler için de 2008’de 350 milyon YTL ek ödeneğe ihtiyaç duyuluyor.

Uygulama Ankara Sincan’da da yapılacak
Uygulamasına 4 yıl önce başlanılan “Mobil Anaokulu” projesinde bir otobüs aynen Anasınıfı şeklinde dizayn edilecek ve sınıfta bulunması gereken bütün malzemelerle donatılacak. Çocuklar bu sınıflarda öğretmenler veya usta öğreticiler eşliğinde ücretsiz olarak faydalanabilecek.

Mobil Anaokulu ile 3-6 yaş arası çocuklara eğitim verilecek
MEB’in yoksul semtlerdeki çocuklara okul öncesi eğitimini vermek için başlattığı gezici anaokulu için hazırlıklar tamamlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yoksul semtlerdeki çocuklara okul öncesi eğitimi vermek amacıyla 4 yıl önce başlattığı “mobil anaokulu” projesi, Ankara Sincan’da da uygulanacak. Sincan’daki ilköğretim okulunun bahçesinde gelecek ay hizmete girmesi planlanan mobil anaokulunda, 3-6 yaş arasındaki çocuklara eğitim verilecek. Bu amaçla bir otobüs “anasınıfı” şeklinde dizayn edilecek ve bir ana sınıfında bulunması gereken malzemelerle donatılacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın görevlendireceği öğretmenler veya usta öğreticiler eşliğinde çocuklar bu sınıflardan ücretsiz olarak belli saatler arasında yararlanabilecek. Çocuğunu bu “okula” getiren veliler de çocukların eğitimi ve sağlık gibi konularda bilgilendirilecek. Ayrıca gerekirse çocuklar sağlık taramasından da geçirilecek. Okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmayı ve yoksul semtlerde yaşayan ailelerin çocuklarının da bu eğitimden yararlanmasını  hedefleyen Mobil Anaokulu Projesi, bugüne kadar 13 ilde uygulandı. Toplam 23 mobil anaokulunda okul öncesi eğitimi veriliyor.