Unutmak insana mahsus. Bazen kişileri, olayları unuturuz. Ama unutulmaması gereken şahsiyetler de vardır. Toplum üstünde, hepimizde hakkı olan yazarlar, şairler ve sanatkârlar asla unutulmamalı. Onlar destansı hayatlarıyla, aydınlık düşünceleriyle ve muhteşem eserleriyle her zaman hatırlanmalıdır. Kültür hayatımıza katkı sunan şahsiyetlere vefa örneği çalışmalarıyla dikkat çeken edebiyat araştırmacısı, gazeteci yazar Mehmet Nuri Yardım'ın büyük ilgi uyandıran "Unutulmayan Edebiyatçılar" kitabı, genişletilmiş ve gözden geçirilmiş 4. baskısını Akıl Fikir Yayınları'ndan yaptı.
"Toplum olarak edebiyata daha çok değer vermeliyiz. Sadece yaşayan şair ve yazarları değil eski/mez edipleri de tanımalı, okumalıyız. Edebiyat bahçesinde dolaşıp farklı bitkileri, rengarenk çiçekleri gördüğümüzde ruh dünyamız zenginleşecek, kendimize olan güvenimiz artacaktır. O zaman ayağımız yere daha sağlam basacaktır. Bu özgüvene hele bugünlerde çok büyük ihtiyacımız var" diyen Mehmet Nuri Yardım daha önce üç baskısı yapılan "Unutulmayan Edebiyatçılar" adlı çalışması hakkında şu bilgiyi veriyor:
"Kitabımda bulunan edebî şahsiyetlerin ele alındığı yazıların büyük çoğunluğu, geçmişte değişik gazete ve dergilerde yayımlanmış ve okuyucular tarafından ilgi görmüştü. Neşredilen bu yazıların önemli bir özelliği vardı. Sözü edilen edebiyatçının genel bir çerçevesi çiziliyor, hayatından bahsediliyor, eserlerine geçiliyor ve hakkında bir değerlendirme yapılıyordu. Böylece fazla uzun sayılmayacak bir metin çerçevesinde bir şairin veya yazarın muhtelif cephelerden ana hatlarıyla portresi çiziliyordu. Kitapta söz konusu olan 44 edebiyatçıyı, onları tanımayan okuyuculara sunmak istedim. Arzu ettim ki, edebiyatseverler, bu yazılardan yola çıkarak ana kaynaklara yönelsin, şair ve yazarlarımızın eserlerine dönerek millî edebiyatımızın zenginliklerini görsünler, bu değerlerden haberdar olsunlar. Ruhumuzu yoğuran, nefsimizi terbiye eden, kalbimizi iyi eden kıymetli sanatkârları, âlimlerı, yazarları ve şairleri her zaman minnetle, saygıyla hatırlamalıyız. Bilhassa edebiyatçılar gönül dünyamızda yer eden, bize ufuk açan, yol gösteren kutlu elçilerdir. Onları tanımak, eserlerini okumak bizi erdemli kılacaktır."
Akıl Fikir Yayınları Tel:(0212) 514 77 77
Bir devrin üstatları; önde sandalyede oturanların ortasındaki sakallı ve heybetli zat "Hace-i Evvel" Ahmed Midhat Efendi. Hemen sağında Babanzade Ahmed Naim, onun yanında ise İstiklal Marşı şairimiz Mehmed Akif oturuyor. Ahmed Midhat Efendi'nin solunda Darülfünun emini İsmail Hakkı, onun yanında Ahmed Hikmet Müftoğlu, onun yanında Namık Kemalzade Ali Ekrem (Bolayır), onun yanındaki Hüseyin Daniş, onun yanındaki de Şehbenderzade Filibeli Ahmed Hilmi Efendidir.
***
İlk hedef: İklim değişikliğini yavaşlatmak
Uluslararası Kalkınma ve Girişimciyi Destekleme Derneği'nin 2014-2016 yılları arasında yürüttüğü " İklim değişikliğinin Türkiye'ye sektör etkileri ve adaptasyon önerileri" projesi kapsamında derlenen, geliştirilen ve sentezlenen bilgi ve belgeler, Turan Kaya tarafından "İklim Değişikliği Etkileri ve Adaptasyon Önerileri" adıyla kitaplaştırıldı. Turan Kaya, bu önemli derlemesini şu cümlelerle özetliyor:
"Bu kitabın içeriğini ihtiva eden bilgi ve belgeler, proje boyunca sahada alan çalışması, illerde STK buluşmaları, Sektörel çahştaylar yapılmış ve kurum verilerinden faydalanarak hazırlanmıştır. Ayrıca küresel iklim değişikliği bağlamında imzalanmış bulunan uluslararası protokoller, düzenlenen sempozyum, sonuç bildirileri ve raporların ürünüdür.
İklim değişikliğinin hemen hemen her alanını kapsayan boyutta yürüttüğümüz çalışmalarda, en güncel ve kritik bilgileri derlenmiştir. İklim krizinin, giderek geri dönülmeyecek boyuılara yaklaştığını bir kez daha gündeme getirme aciliyeti doğmuştur.
İnsanlık adına iklim değişikliğinin etkilerini yavaşlatmak ve minimize etmek için harekete geçmek isteyenler umarız, bütün bu bilgileri okuyup ve idrak edip, çözümün bir parçası olma yolunda ilerlemeye başlayan, sizler olursunuz.
Türkiye olarak, ülkemizde ve dünyamızda iklim değişikliği alanında baş döndürücü hızla ilerleyen gelişmelerin yaşandığı bir dönemde, böylesine üretken bir projeyi yürütmüş olmaktan ayrıca büyük mutluluk ve kıvanç duymaktayım."
İletişim Tel:(0553) 267 72 72
***
HAFTANIN KİTABI
Tepegöz'ün şeceresi...
Antik bir mitolojik karakter olarak tarihle efsanenin bulanık bir eşikte birbiriyle kaynaşmasından çok önce yaratılan Tepegöz, Dede Korkut boyları içinde olağanüstü motiflerle süslü anlatıların en tanıdık ve İskoçya'dan Türkistan'a kadar geniş bir coğrafyada sözlü geleneğe ait pek çok varyantı bulunan evrensel figürüdür. Türk milletinin maddi ve manevi değerlerinin önemli bir kataloğunu sunan Dede Korkut Kitabı'nın keşfinden sonra yapılan ilk çalışmalarda bile özne odur ve bu incelemelerde meşhur Yunan Polyphemos'una kaynaklık eden eski anlatının Oğuz öyküsü olduğu savunulmuştur. Ahmet Özgür Güvenç, arkaik çağlardan bu yana işlenen, mitos ve masalların yoğurduğu Tepegöz'ün çağdaş macerasını bize anlatıyor. Metinler arası ilişki biçimleri ve halk anlatılarının yeniden yazılması süreçlerinde, asıl metin olan "Basat'ın Tepegöz'ü Öldürmesi"nin kültürel ve tarihsel yönleriyle ele alındığı kitapta, bu olağanüstü anlatı temelinde bilhassa Ziya Gökalp'ın Altın Işık'taki ilk nazma çekme çalışmalarından başlayarak 1923-2018 yılları arasında, bazıları dil ve şekil yönünden orijinal metinlerden ayrılıp bazıları dil ve şekil haricinde içerik bakımından da farklılıklar göstererek masal, hikâye, efsane, roman, şiir, tiyatro metni, çizgi roman ve çizgi film senaryosu formlarında ortaya konan metinler incelenmiş, böylece bir halk anlatısının zaman içinde uğradığı dönüşümler ortaya konulmuştur.
Ötüken Neşriyat Tel:(0212) 251 03 50
***
Kim akıllı, kim deli?..
Kürşat Yozcu, "Ve Tanrı Delileri Yarattı" adlı kitabını okurlarına şöyle takdim ediyor:
"Okyanuslar kadar derindir yüreğin. Çocukların ellerinden öp ki kıyılarına tebessüm vursun. Karanlığın mehtabında sevgiliye giden, gülden yollar aç.
Gül kokulu azıklarla besle dalgalarını.
Dalgalar: 'aşk' diye koksun. Ve işte göreceksin o vakit, nasıl da oynaşıyor gümüş kanatlı balıklar semalarda...
Dizelerin gül yapraklarına dönüşüp değsin yanaklarıma. Bir nefes ver ne olur, şiiri olmayan yarınlarıma! Ve her şair biraz deliydi.
Ve iyi ki, Tanrı Delileri Yarattı"
Post Kitap Tel:(0212) 512 70 20
***
KÜTÜPHANEMDEN:
Ülkenin ünlülerini yetiştiren okullar
Mehmet Akif Bal'ın, "Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Meşhurların Okul Anıları/ 1870-1940" Ark Yayınları tarafından 2003'te yayımlanmış. Kitabın önsözünde Mehmet Akif Bal, çalışmasıyla ilgili şu bilgiyi veriyor:
"Osmanlı devlet yöneticilerinin Osmanlı Devleti'ni tekrar diriltmek amacıyla oluşturduğu okullar, düşünülenin aksine Cumhuriyet düşüncesinin ve Cumhuriyet'i kuracak kadroların oluşmasına zemin hazırladı. Gerçekten de, Galatasaray Lisesi, İstanbul Lisesi, Vefa Lisesi, Darüşşafaka Lisesi, Kuleli Askeri Lisesi, İstanbul Kız Lisesi, Haydarpaşa Lisesi gibi ekol okullar ve benzeri birçok eğitim kurumu, modern fikirlerin oluşmasını ve Cumhuriyet idaresini kuran ve bu dönemde siyasi, askeri ve fikri açıdan etkili olan kadroların meydana gelmesini sağladığı gibi, önemli olan bir diğer husus da, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçiş sürecinde etkili olan bu okulların çoğunun hala Türkiye'de siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda etkili olacak bireyleri yetiştirmeye devam etmesidir."
Kitapta okul anılarına yer verilen ünlüler şunlar:
Halit Ziya Uşaklıgil, Selim Sırrı Tarcan, Celal Esat Arseven, Yusuf Kemal Tenglrşek, Rıza Nur, Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir, Tevfik Sağlam, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Emin Yalman, Burhan Felek, Mahir İz, Hasan Ali Yücel, Şevket Süreyya Aydemir, Remzi Oğuz Arık, Necip Fazıl Kısakürek, Niyazi Berkes, Abidin Nesimi, Mihri Belli, Cemil Meriç,Cahit Kayra, Muhsin Batur, Sabri Yirmibeşoğlu, Süreyya Ağaoğlu, Halil İmre, Dündar Soyer, Nermidil Erner Binark, Ahmet Yüksel Özemre.
(Ahmet Yabuloğlu)