Bünyamin ÖZTÜRK/Ankara
Merkez Bankasının faiz oranlarını yükseltmesi ile Türkiye, en yüksek faiz oranları sıralamasında Arjantin'den sonra ikinciliğe yükseldi. Faiz yükseltmenin çözüm olmadığını aktaran Ekonomist Prof. Dr. Osman Altuğ, "16 yılda Türk ekonomisini bu hale getiren 'düşük kur yüksek faiz modeli' ülkeyi daha da batağa götürür" dedi.
AKP hükümetinin ekonomi politikalarını eleştiren Altuğ, faiz artırmanın çözüm olmadığını belirtti. Altuğ şunları kaydetti:
"Hükümetin yıllardır uyguladığı sistem, düşük kur yüksek faiz modeliydi. Bu model bizi bugünlere getirdi. Bunun doğru olmadığını Türkiye'ye giydirilmiş bir deli gömleği olduğunu yıllardır dile getirdim. Bu modelin babası da Kemal Derviş yani IMF'dir. MB'nin faiz artışı düşük kur, yüksek faiz modeline devam kararıdır. Yani 16 yıldır yapılan yanlışlığın tekrarlanması anlamındadır." Merkez Bankası'nın (MB) sadece faiz arttırma yöntemiyle kur fiyatlarını kontrol edemeyeceğini savunan Altuğ, şöyle devam etti:
"Çünkü kur ihtiyacınız devam ediyor. İhracatınız ithalata bağlı, ihracat yapabilmeniz için ithalat yapmanız gerekiyor. Bir yandan serbest pazar ekonomisiyle kalkınmayı tercih ettiğini söylüyorsun, öte yandan da serbest pazar ekonomisinin o olmazsa olmaz kuralı olan sözleşmeye bağlılık ilkesini erozyona uğratıyorsun. Sözleşmelere müdahale ediyorsun. "
Bundan sonraki süreçte enflasyonun ve işsizliğin daha da artacağına işaret eden Altuğ, şöyle konuştu: "Bundan sonra gelir dağılımında adaletsizlik daha da artacaktır. Diğer yandan işsizliği de beraberinde artıracak. Dolayısıyla böyle bir sarmalın içerisindeyiz. Faiz artırmak son derece yanlış bir karardır ve Türkiye'nin hayrına bir karar değildir. Benim düşüncem, 24 Ocak 1980'le 12 Aralık 1999 arasında uyguladığımız 'Optimal kur, düşük reel faiz' sistemine geçilmesidir. Çin bunu uyguluyor ve başarılı da oldu."
Son dönemde kamuda yapılan atamalara dikkat çeken Altuğ, ehliyet ve liyakatin göz ardı edildiğini, bunun dinen dahi doğru olmadığını belirtti. Altuğ sözlerini şöyle tamamladı:Keyfi yönetimler ülkelerin ilerlemesini değil gerilemesini neden olur. Aynı zamanda ekonomiye ve devlete olan güveni sarsar."