Dünyanın sırrı Sahra Tozu’nda

Dünyanın sırrı Sahra Tozu’nda

Dünyanın sırrı Sahra Tozu’nda

POPÜLER BİLİM DERGİSİ, İNSANLIĞIN GELECEĞİYLE İLGİLİ BULUŞU AÇIKLADI
Prof. Dr. Cemal Saydam, çöl tozundan yağmur yağdırılabileceğini, tarımda üretimin artacağını, denizlerde balıkların çoğaltılabileceğini belirtti

Küresel  ısınma, kuraklık, ozon tabakasının delinmesi, artan kıtlık insanlığı bekleyen tehlikeleri artırıyor. Dünyanın geleceğini, giderek büyüyen bu  tehlikeler tehdit ediyor. Birçok ülke ekonomik kaynaklarının büyük bölümünü dünyanın geleceğini kurtaracak çözümü bulmak için yapılan çalışmalara ayırıyor.

Çok tartışılacak
Popüler Bilim Dergisi de önümüzdeki günlerde çok konuşulacak olan,  Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cemal Saydam’ın keşfinine yer verdi. Prof. Saydam “Dünyanın sırrı Sahra Tozu’nda” diyor.
Uzun yıllardır süren çalışmalarının sonucunda dünyanın hidrolojik döngüsünün altın anahtarına ulaştığını açıklayan Prof. Dr. Saydam, bereketli yağmurların kaynağının Sahra Tozu olduğunu ve bu yağmurların yapay olarak tohumlama yöntemiyle de yağdırılabileceğini söylüyor. Sahradan alınan toprağı bulutun içine belli ısı ve nem koşullarında serperek istediği yerde istediği zaman yağmur yağdırabileceğini ifade ediyor.


Saydam, yıllardır araştırıyor
Uzun yıllardır süren çalışmalarının sonucunda dünyanın hidrolojik döngüsünün altın anahtarına ulaştığını açıklayan Prof. Dr. Saydam, “İnsanlığın geleceği için önemli” dedi.

Tarımda bolluk sağlanabilir
Prof. Saydam buluşunun tarımdaki etkisiyle ilgili şunları söyledi: “Asıl kar birikimi olan bahar mevsiminde karın çok fazla yağmasına etken olan öğeyi de buldum. Suyu bitkiye verirken de tabiatın yaptığını taklit ettim. Saha denemeleri olarak bereketli suyu Harran’da pamuk üzerinde denedim Urfa’da deneme sahasında pamuk üretimini yüzde 11 artırdım.