KAYNAK: İNDEPENDENT TÜRKÇE
Dünya’nın en yakın komşusu olan Venüs’ün atmosferinde fosfin keşfedilmesinin gelişmeleri sürüyor. Venüs, potansiyel yaşam yeri olarak bugünlerde daha çok ilgi odağı haline gelmeye başladı.
Uluslararası bir gökbilimci ekibi, Venüs'ün atmosferinde muhtemelen canlı organizmalar tarafından üretilmiş potansiyel bir kimyasalın "biyoimzası" olan fosfin varlığını uzaktan tespit ettiklerini bildirmişti.
Washington Post bundan sonra atılacak somut adımın, bu bulgulara daha yakından bakmak için insansız uzay roketi göndermek olduğunu, NASA ve onun Rus rakibinin bu konuyla ilgilendiğini aktardı.
Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı hâlihazırda iki farklı Venüs göreviyle ilerlemeyi düşünüyordu. Bunlardan birinin veya her ikisinin de fosfin aramak ya da yabancı organizmaları daha doğrudan tespit etmeye çalışmak için muhtemelen değiştirilebileceği belirtildi.
KONUYLA İLGİLENEN BİR RAKİP DAHA ÇIKTI
Rusya Federal Uzay Ajansı'nın (Roscosmos) Başkanı Dmitriy Rogozin ise geçen hafta yaptığı açıklamada Venüs'ü "Rus gezegeni" olarak tanımlamıştı.
Ancak rekabet halindeki bu iki ajans dışında konuyla ilgilenen bir rakip daha bulunuyor.
Gelişmenin duyulmasından sonra Rus yatırımcı Yuri Milner'ın desteklediği Breakthrough Initiatives adlı özel fonlu bir kuruluş, kısa vadeli bir Venüs keşif görevini gerçekleştirmenin yollarını araştırmak için en iyi bilim adamlarından oluşan bir ekip oluşturduklarını açıkladı.
Nature Astronomy dergisinde fosfin keşfini duyuran makalenin ortak yazarlarından olan ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) Breakthrough Initiatives çalışmasına öncülük eden astrofizikçi Sara Seager "Bizler sadece küçük, hızlı ve odaklanmış bir iş çıkarmak istiyoruz" dedi. Seager, "Bir mikroskop gönderip doğrudan bakabilir miyiz? Açıkçası etrafta yüzen küçük mikropları görmeyi çok isteriz" diye ekledi.