Dünyanın derdi dayak

Dünyanın derdi dayak

Dünyanın derdi dayak

Dünyanın derdi dayak
‘Dünya Çocuk Günü’nü kutlayacağımız bugün,  UNICEF’in hazırladığı bir rapor dünyada her yıl 275 milyon çocuğun şiddet gördüğünü ortaya koydu

Her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanan “Dünya Çocuk Günü”,  bugün dünyanın bir çok ülkesinde kutlanacak. Geleceğimizi emanet ettiğimiz çocuklarımızla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nca yayımlanan (UNICEF) bir rapor ise maalesef onları sevgiyle değil, dayakla büyüttüğümüzü gösteriyor.  UNICEF tarafından yayımlanan “Dünya Çocuklarının Durumu 2007” raporuna göre,  dünyada çocuklar en çok ailelerinden şiddet görüyor. Çocuklara yönelik şiddet, fiziksel, yaralama, ihmalkar davranış, sömürü, psikolojik ve cinsel istismar şeklinde gerçekleşiyor. Bunların failleri ise genellikle anne babalar ve ailedeki diğer yakınlar oluyor.

Tüm hayatları etkileniyor

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan çok ülkeli bir araştırmaya göre ise, çocukluk döneminde şiddete maruz kalanların, tüm çocuklara göre oranı yüzde 21’e çıktı. Kız çocukların istismara maruz kalma olasılıkları erkek çocuklara göre çok daha fazla. Okullarda da yaygın olan şiddet, çoğu kez kızları hedef alıyor. İstismara maruz kalan çocuklar, fiziksel ve psikolojik travmalar yaşıyor. Öğrenme ve sosyalleşme süreçleri zarar gören çocuklar okullarında başarılı olamıyor. Alerji, astım, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, depresyon ve huzursuzluk gibi sorunlarla karşılaşma riskleri fazla olan bu çocukların intihara yönelme eğilimleri de artıyor.