ADEM DEĞİRMENCİ / YENİÇAĞ /
Günümüzden yaklaşık olarak 417 milyon yıl önce başlayıp 354 milyon yıl önce sona erdiği kabul edilen Devoniyen Dönemi olarak adlandırılan bir dönemin sonuna doğru, Hangenberg Olayı olarak bilinen bir kitlesel yok oluş yaşandığı belirtildi. Yaşanan bu patlamayla birlikte, Placoderms adı verilen zırhlı balıkları ve dünyada omurgasız türlerin yüzde 70’ini öldürdüğü ortaya çıktı.
Öte yandan çalışmacıların bildirdiğine göre, iklim değişikliği ve aşırı volkanik aktivite ozon tabakasına da zarar verebilir. Ancak Devoniyen'in sonundaki jeolojik kayıttaki kanıtlar da, ozon tabakasının incelmesini dünyadan kaynaklanan küresel bir felaketle net bir şekilde ilişkilendiremediği de belirtildi.
“YÜZ BİN YILA KADAR BİNLERCE YIL BOYUNCU OYALANACAK”
Fields, "Bunlar hayata zarar verecek ve kozmik ışınlar 100.000 yıla kadar binlerce yıl boyunca oyalanacak" dedi. Araştırmacılar, bir süpernova - veya birden fazla - Dünya'nın ozon tabakasını parçaladığında, bu durum Geç Devoniyen sporlarında ve polende bin yıl boyunca bulunan UV hasarını açıklayabilir.
Urbana-Champaign Üniversitesi Astronomi Bölümü’nde Profesörlüğüne devam eden araştırmacı Brian Fields, “Bunlar hayata zarar verecek ve kozmik ışınlar 100.000 yıla kadar binlerce yıl boyunca oyalanacak" ifadelerini kullandı.