Tıp tarihinde bir ilk! Bir insana domuz böbreği nakledildi

Tıp tarihinde bir ilk! Bir insana domuz böbreği nakledildi

ABD'de bir ilk başarılarak bir insana domuz böbreği nakledildi. New York şehrindeki NYU Langone Health Eğtim ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirilen operasyonda böbreğin genetiği değiştirilmiş bir domuzdan alındığı bildirildi.

ABD’de bir grup cerrah, bir insana domuz böbreği nakli yaptı. Böylece ekip, dünyada bir ilk başardı. Böylece bilim insanları, nakil için hayvan organlarını kullanmaya bir adım daha yaklaşmış oldu.

Söz konusu nakil işlemi, New York University Langone Health‘de gerçekleşti. Şimdiye dek insan bağışıklık sistemi, domuz hücrelerindeki Glikan‘ın (şeker molekülü) bulunması nedeniyle böyle bir nakli reddediyordu. Bu nedenle bilim insanları ilk olarak domuzun genetiğini değiştirdi.

Domuz böbreği nakli nasıl gerçekleşti?

Independent‘ın haberine göre, bilim insanları naklin reddedilmemesi için ilk olarak domuzun genlerini molekülü uzaklaştırmak için değiştirdi. Bu arada alıcı, böbrek fonksiyon bozukluğuna sahip beyin ölümü gerçekleşen bir hastaydı. Hastanın ailesi ise, doktorlar yaşam destek ünitesini çıkarmadan önce bu operasyona izin verdi.

Cerrahlar, domuz böbreği nakli sırasında ne yaptıklarını anlattı. Ameliyat sırasında domuz böbreğini hastanın kan damarlarına bağladıklarını açıkladılar. Hastanın vücudunun dışında tutulan böbreği üç gün boyunca gözlemlediler.

Gözlem sürecinde araştırmacılar, hastanın bağışıklık sisteminin böbreği reddetmediğini keşfetti. Ayrıca hastanın böbrek fonksiyonunun kötü olduğuna işaret eden anormal kreatinin seviyesinin normale döndüğünü de buldular.

Operasyon sonrasında Dr. Robert Montgomery, Reuters’a demeç verdi. Dr. Montgomery, domuz böbreğinin nakledilen insanda beklenilen miktarda idrar ürettiğini söyledi. Ayrıca bu deneyin önümüzdeki bir veya iki yıl içinde böbrek yetmezliğine sahip hastalarda denemelerin önünü açacağını belirtti. Bu denemeler, yeni bir böbrek bulununcaya kadar çözüm olabilir.

 

İlgili Haberler