Geçen yıl 25 milyon kişi iklim değişikliği nedeniyle göç etti

Geçen yıl 25 milyon kişi iklim değişikliği nedeniyle göç etti

Geçen yıl 25 milyon kili iklim değişikliği sebebiyle yerini yurdunu bırakmak zorunda kaldı.

İklim değişikliğiyle birlikte dünya birçok sorunla karşı karşıya. Kuraklık, sel, gıda ve su yetersizliği dünyada milyonlarca insanı yerinden ediyor. Geçen yıl 25 milyon kişi iklim değişikliği nedeniyle, yerini yurdunu terk etmek zorunda kaldı.

TRT Haber''den Ahmet Çakıcı''nın haberine göre, dünya üzerinde iklim değişikliğinin en fazla etkilediği kıta Afrika. Bölgedeki sıcaklık artışları son yıllarda küresel ortalamanın 2 katına çıktı. Afrika''nın doğusunda 30 milyondan fazla insan için gıda güvenliği ve temiz suya erişim büyük bir sorun.

GÖÇÜN SEBEBİ NE?

Küresel iklim değişikliği insanlığın ortak geleceği için en büyük tehditlerden. 2020 yılında 94 farklı ülkeden 25 milyon kişi iklim değişikliği nedeniyle göç etti. Bu göçlerin temelinde yaşamı derinden etkileyen ani hava değişimleri var. 

Şiddetli kuraklık, tarımsal verimin düşmesi, içilebilir suyun azalması ve deniz seviyesinin yükselmesi ile yaşam alanları yok oluyor.

Yaşam alanları yıkıma uğrayanlar, yeni bir hayat kurmaya çalışıyor. İklim değişikliği bölgesel krizleri de tetikliyor.

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır, insanların aç kaldıkları için yer değiştirmek zorunda kaldığını söyledi.

"Çözüm o faktörleri ortadan kaldırmaya yönelik olmalı. Siyasi istikrarı etkiliyor, ekonomiyi etkiliyor. Hepsi zincirleme."

İKLİM KRİZİ DAHA DA BÜYÜYECEK

İklim değişikliği nedeniyle göç edenlerin ülkeler tarafından mülteci olarak kabul edilmemesi ise tartışmalı bir konu.

İklim değişikliği yüzünden yeni göç dalgaları da bekleniyor. Dünya Bankası tahminlerine göre 2050’ye kadar 140 milyon kişi yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalacak.

En büyük göçü ise Sahra Altı Afrika, Güney Asya ve Latin Amerika verecek.

İlgili Haberler