Hava kirliliğine dikkat çeken Greenpeace, çarpıcı bir detay paylaştı. Hava kirliliğiyle ilgili açıklama yapan kuruluş, dünyadaki her 10 kişiden 9'unun kirli hava soluduğunu belirtirken, Avrupa'nın havası en kirli 8 kentinin Türkiye'de olması dikkat çekti.
Çin’de hava kirliliği yüzünden insan yaşamı ortalama üç sene kısalmış durumda. Çin’de kömür kaynaklı hava kirliliği sebebiyle her yıl yaklaşık 670,000 kişi hayatını kaybediyor. Bu rakam Hindistan’da 80,00 ile 115,000 arasında değişirken Avrupa’da 23,300’e, ABD’de ise 13,200’e ulaşıyor.
Açıklamaya göre, ulaşım sektörü giderek daha çok karbon emisyonuna sebep oluyor. 2050’ye kadar üç kat büyüyeceği tahmin edilen ulaşım sektörü bazı bölgelerde parçacık emisyonlarının Avrupa’da yüzde 30’undan, bazı bölgelerde ise yüzde 70’inden sorumlu.
TÜRKİYE'NİN HAVASI GİDEREK SOLUNMAZ HALE GELİYOR
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye’nin de havası gitgide solunamaz hale geliyor. Yanlış kentleşme, ulaşım ve sanayi kaynaklı hava kirliliğinin kontrol altına alınmaması, astım, KOAH, kanser gibi hastalıklar olarak geri dönüyor.
2017 yılında, Dünya Sağlık Örgütü’nün (PM2,5 verilerini baz aldığı) raporuna göre Avrupa’nın havası en kirli 10 şehrinin 8’i Türkiye’de.
Greenpeace Akdeniz Projeler Sorumlusu Deniz Bayram konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:
“Dünyanın en ciddi çevre sorunlarından biri olan hava kirliliği sadece bir çevre sorunu değil, aynı zamanda insanların yaşam süresini kısaltan, hayat kalitesini düşüren bir tehdit. Greenpeace Akdeniz’’in de üyesi olduğu Temiz Hava Hakkı Platformu’nun hazırladığı Kara Rapor’a göre, kirli hava Türkiye’de 2016-2018 yılları arasında 52 bin kişinin erken ölümüne neden oldu. Bu, Türkiye’de trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin yedi katı. Aynı yıllar arasında, Türkiye’de 81 ilin yarısı kirli hava soludu.
"TEMİZ HAVA HERKESİN HAKKI"
Hava kirliliğine neden olan sessiz katil, bir kum tanesinden bile küçük parçacık madde olan PM2,5. Dünyada, PM2,5 kirliliğinin azaltılması için kapsamlı politikalar üretilirken, Türkiye’de, tüm ülkeyi kapsayan PM2,5 ölçümü yapılmıyor. Bu kirletici maddenin insan sağlığı için kontrol altına alınmasını düzenleyen hukuksal düzenlememiz de yok.
İnsanların yaşadıkları bölgede, o gün havanın kirli olup olmadığını öğrenebilecekleri erişilebilir bilgilendirme araçları mevcut değil.
Özetle, temiz hava solumak hepimizin hakkı. Greenpeace Akdeniz, karar vericileri hava kirliliğine çözüm üretmek için sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile politikalar oluşturmaya ve uygulamaya çağırıyor.”