Bir ABD'li için George Washington'un çok fazla önemi olmayabilir, muhtemelen de çoğu ABD vatandaşı tanımıyordur onu.
Bir Alman için Otto Van Bismark'ın ne kadar değeri vardır değersiniz?
Bir Rus için ise, Lenin'in pek değeri yoktur.
Bir İngiliz'in nezdinde Kraliçe I. Elizabeth çok önemli değildir.
Bir Çinli için Mao'nun önemi yoktur.
Bir İspanyol için Franco'nun önemi yoktur.
Bir İtalyan için Mussolini'nin çok önemi yoktur.
Ama bir Türk için Atatürk'ün çok önemi vardır. Çünkü, Türk Atatürk olmasa idi ne olurdu bunu çok iyi bilir. Atatürk olmasa idi İstanbul'da, Türk bayrağı yerine İngiliz, Fransız ve İtalyan bayrakları asılı olacaktı mesela...
Ancak gariptir ki, Türkiye'de özellikle Gazi Paşa'yı andığımız her kasım ayında özellikle siyasal İslamcı çevrelerden Atatürk'e saldırılar gerçekleşiyor ve "Olmasaydın da olurduk" temelinde dayanaksız yorumlar yapılıyor...
Gelin, "içimizdeki İrlandalıların" hezeyanları bir kenara bırakıp meseleye bir de bir yabancının gözünden bakalım.
Bakın dünyaca ünlü ABD'li tarihçi Prof. Dr. Justin McCarthy bu konuda ne diyor:
Prof. Dr. Carthy, "Eğer Atatürk olmasaydı bir Türk devleti hiçbir zaman olmazdı. Makedonya ve Bulgaristan’daki Türklere bakın, aynı kader Anadolu’daki Türklerin de başına gelirdi..."
Evet, Atatürk olmasaydı, Balkanlar'daki Türklerin akıbetini Anadolu'da yaşayacak, Orta Asya yollarına geri dönecektik.
"HİÇBİRİ TÜRKLERİN KAYBINA BENZEMİYOR"
Devam ediyor Carthy, "Türkiye’deki ölümlere bakacak olursanız, savaşlar sırasında çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini görürsünüz. 1’inci Dünya Savaşı’nda Van’daki nüfus kaybı yüzde 60, Aydın’da durum biraz daha iyiydi yüzde 25 civarı, Doğu Anadolu’da insanların 4’te 1’i ölmüş. 1’inci Dünya Savaşı’nda İngiltere, Fransa, Sırbistan nüfuslarının yüzde 10’undan biraz fazla kayba uğramış, 2’nci Dünya Savaşı’nda Almanya yüzde 10’dan biraz fazla nüfus kaybetmiş.
Hiçbiri Türklerin kaybına benzemiyor. 1’inci Dünya Savaşı’nda her 4 kişiden biri ölmüştü, öyle bir durum var ki; modern tarihteki her bir olaydan daha kötü bir durum yaşanmış. Hem Doğu’da, hem de Batı’da her yer tahrip olmuş. 2’nci Dünya Savaşı’nda Berlin’deki gibi bir tahribat yaşanmış. İnsanlar bunları çok fazla düşünmüyor. Doğu Anadolu’da ölen hayvan sayısı yüz binlerce, oralar işgal edildiğinde öldürüldü bu hayvanlar. Bir ülkenin bunlara ihtiyaçları vardı, neredeyse 2 milyon hayvan ölmüş, peki mallarını taşıyabilmek için ne kullanabilirdi, orada sağ kalan insanlar.
Ne yiyeceklerdi, en önemlisi de bu. Yunanlar Batı’yı tamamen yok etmiş, yüzde 90’u yok olmuştu diyebiliriz. İzmir, Bandırma gibi yerlere gittiğinizde insanların yaşayacakları yer kalmamıştı. Kırsal alana baktığınızda yok edilmiş binaların 141 bin 874 olduğunu görürsünüz. Doğu’da da her şeyi yok ettiler. Bitlis’te savaştan önce 8 bin ev var ve savaştan sonra bin ev kalmış. Van’da 6 bin 500 ev varken bin 173 ev kalmış. Köylere bakın, Van’da bin 800 köy varken 200’e düşmüş.
Muazzam bir tahribat ve çok fazla ölen var. Doğu’da o kadar fazla ihtiyaç yoktu, çünkü insanlar ölmüştü, evlere gerek kalmamıştı."
’HİÇ KİMSE ATATÜRK KADAR BAŞARILI OLAMAZDI’
Atatürk’ün yaptığı ilk işlerden birinin yüzde 1003 olan enflasyonu düşürmek olduğunu belirtiyor Prof. Dr. McCarthy, ayrıca Atatürk’ün yaptığı reformları ondan başka hiç kimsenin başaramayacağını ifade ediyor.
Prof. Dr. McCarthy, Türklerin bugün bir mucizeye ihtiyacı olup olmadığına Türklerin karar vereceğini, artık Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye ne yapması gerektiğini söyleyemeyeceğini düşünüyor.